Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Barnmorskan Lena väljer bort Sverige – jobbpendlar till Norge

”Man går sönder” • 18 procent av Sveriges barnmorskor har lämnat yrket

Uppdaterad: Publicerad:

Den höga arbetsbelastningen gör att många barnmorskor väljer att lämna yrket eller gå ner i deltid för att orka med, det visar en ny avhandling ifrån Göteborgs Universitet.

Barnmorskan Lena Ahlner väljer bort svensk förlossningsvård och jobbpendlar istället till Norge.

– För det mesta är det väldigt bra att jobba där och jag känner att jag kan jobba på det sätt som jag vill och att jag är uppskattad för den jag är och det sättet jag tänker på, på min arbetsplats. Dessutom tjänar jag mer pengar, och det är inte fel, säger hon.

”Lågt inflytande och lågt erkännande”

Av Sveriges just nu runt 8 500 legitimerade barnmorskor har 18 procent valt att lämna yrket - då är inte de senaste veckornas massavhopp i Region Sthlm inräknade.

Att svenska barnmorskor har en tuff arbetsbelastning bekräftar nu en helt ny avhandling från Göteborg Universitet som doktoranden Malin Hansson ligger bakom.

– Barnmorskor har höga kvantitativa krav, alltså den tiden de har att utföra sina arbetsuppgifter räcker inte till till den mängden uppgifter de har att utföra. De har också ett högt arbetstempo, jobbar snabbt hela dagarna. Man upplever också att man har höga emotionella krav. Det vi ser är att man har lågt inflytande och även lågt erkännande, enligt Malin Hansson.

Barnmorskan Lena Ahlner känner igen sig i bilden av barnmorskeyrket i Sverige som studien målar upp. Trots att hon pendlar 50 mil till jobbet har hon inga planer på att återvända:

– Att som barnmorska jobba i en situation där man hela tiden är under den stressen att man inte räcker till, inte kan göra ett tillräckligt bra jobb och får slå knut på sig själv hela tiden. Man går sönder, säger Lena Ahlner.

Se mer om den stora arbetsbelastningen på svenska barnmorskor i spelaren ovan.

Relaterat
Barnmorskans utbrott mot M-toppen: ”Du måste lyssna!”

Barnmorskans utbrott mot M-toppen: ”Du måste lyssna!”

Barnmorskornas verklighet: Stress, höga krav – och lågt inflytande

Barnmorskornas verklighet: Stress, höga krav – och lågt inflytande