Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Zelenskyj hyllar framgångar i Bachmut

Tidigare FBI-mullvad död – spionerade för Ryssland

Man häktas för tre våldtäkter samma natt

Senaste dygnet

Regioner ratar hjärtstopps-app – funktionen räddade Gunillas liv

Systemet med frivilliga sms-livräddare saknas i flera regioner

Uppdaterad: Publicerad:

Vid ett hjärtstopp är det en fråga om minuter. Det vet Gunilla Velin i Båstad. I somras föll hon plötsligt ihop under ett besök i Stockholm, men överlevde tack vare snabb hjälp av en person kopplad till systemet med sms-livräddare.

Hade Gunilla däremot råkat ut för hjärtstopp i Skåne, så hade hon kanske inte levt idag. Region Skåne har ställt sig utanför appsystemet med frivilliga livräddare, med motiveringen att de vetenskapliga bevisen inte är tillräckliga för att systemet fungerar.

– Det är medmänsklighet, det räddar liv, säger Gunilla Velin.

Riksförbundet Hjärtlung är också kritiskt till att inte alla regioner i Sverige använder sig av sms-livräddning och hänvisar till en studie som visar att överlevnaden ökar med 28 procent med hjälp av appen.

– Alla insatser vi kan göra för att rädda liv är ju bra. Jag tror att de flesta är intresserade av att hjälpa och stödja i ett läge där man själv kan rädda liv, säger Anders Åkesson, ordförande i Riksförbundet Hjärtlung.

I klippet ovan: Så räddade sms:et Gunillas liv

Så fungerar sms-livräddare

För att ansluta sig som livräddare i appen sms-livräddare krävs en utbildning i HLR och att man fyllt 18 år.

När livräddare som är anslutna till systemet får ett sms om ett aktuellt hjärtstopp talar appen om var närmsta hjärtstartare finns och var den som drabbats av hjärtstopp finns.

Utlarmningen av frivilliga livräddare görs av larmcentralen. När ett samtal kommer in till 112 om ett misstänkt hjärtstopp larmas alltid ambulans, samtidigt som det skickas ut ett larm via livräddar-appen till de livräddare som befinner sig i närheten.

Källa: smslivraddare.se

Här kan du läsa mer om hur du ansluter dig till appen