Extern länk
Början på sidans innehåll

Kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.

President Zelenskyj: Ryssland har skapat en ny Hitler

Intervjuades i ”60 Minutes” • Nekar att han beordrat attacker på ryskt territorium

Uppdaterad: Publicerad:

Ryssland har skapat en ny Hitler i president Vladimir Putin. Det säger den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj under en intervju i tv-programmet ”60 Minutes”.
– Det ryska samhället har tappat världens respekt. De valde honom, omvalde honom och uppfostrade en andra Hitler,
säger Zelenskyj enligt CBS News.

I veckan ska Zelenskyj resa till USA för att träffa president Joe Biden och besöka Vita huset och kongressen. Hittills har USA bidragit med omkring 70 miljarder dollar till Ukraina – något som Zelenskyj uttryckte sin tacksamhet för under intervjun.

– USA stöttar Ukraina ekonomiskt och det är jag tacksam för, men om Ukraina faller kommer Putin säkert att gå längre. Vad kommer USA göra när Putin når de baltiska staterna? När han når den polska gränsen?

– Hela världen måste besluta om vi vill stoppa Putin eller om vi vill ha början på ett världskrig. Vi kan inte förändra Putin, fortsätter presidenten.

”Vi har initiativet”

På frågan om hur striderna går vid fronten säger Zelenskyj att de ukrainska styrkorna har övertaget trots att motoffensiven fortsatt går långsamt.

– Vi har initiativet, vilket är en fördel. Vi stoppade den ryska offensiven och vi gick in i en motoffensiv, men trots det går det inte särskilt snabbt. Det är viktigt att vi går framåt varje dag och befriar territorium, säger Zelenskyj.

Inom några veckor kommer vädret att ändra förutsättningarna för både Ryssland och Ukraina i kriget, men enligt presidenten kommer man inte låtas påverkas av detta.

– Glöm vädret. På platser som vi inte kan ta oss igenom med pansarfordon flyger vi. Om vi inte kan flyga skickar vi drönare. Vi får inte ge Putin en paus, säger han.

TV4:s utsända: ”Ryssland tvingas förstärka med trupper”18 september, 2023
TV4:s utsända: ”Ryssland tvingas förstärka med trupper”

Nekar att han beordrat attacker på rysk mark

Under den senaste tiden har Ryssland anklagat Ukraina för drönarattacker på ryskt territorium. Bland annat ska attacker riktats mot Kreml och andra byggnader i Moskva. Officiellt har Ukraina inte erkänt några attacker, och på frågan om presidenten själv beordrat några av attackerna säger han:

– Du vet att vi inte skjuter på ryska federationens territorium. Du vet att vi bara använder våra partners vapen på Ukrainas territorium.

– Men Ryssland måste veta att var de än är och vilken plats de än befinner sig på för att avfyra raketer för att slå Ukraina har Ukraina all moralisk rätt att skicka ett svar till dessa platser.

Relaterat
Gryningsattacker mot Odessa: ”Angriper ukrainska veteexporten”

Gryningsattacker mot Odessa: ”Angriper ukrainska veteexporten”

Nya beskedet: Kan attackera inne i Ryssland – med vapen från väst

Nya beskedet: Kan attackera inne i Ryssland – med vapen från väst