Extern länk
Början på sidans innehåll

När våldet vann

När våldet vann

En ny rapport visar att domstolarna ofta inte väger in uppgifter om våld i sina beslut i vårdnadstvister. Det kan leda till att barn tvingas att bo med en våldsutövande förälder. Kalla fakta har träffat två föräldrar som mist vårdnaden om sina barn. Kalla fakta har träffat föräldrar som mist vårdnaden om sina barn.

Hanna pressades till ”frivillig” uppgörelse med barnens pappa

Uppgörelser om umgängesrätt kritiseras • Pappan nekar till våld

– Framförallt har han sagt att han ska döda mig, att han ska göra mig blind, han har sagt att han ska elda upp min mammas hus. Och han skriver att han lever efter sina egna lagar, att mitt beteende har konsekvenser.

"Hanna" lever med skyddade personuppgifter efter att hon lämnade mannen hon har två barn tillsammans med. Hon berättar att han misshandlade henne, ibland framför barnen.

Men barnens pappa Peter förnekar att han utövat våld eller hotat Hanna.

– Det finns inga grunder överhuvudtaget för att jag har slagit eller hotat henne. Det stämmer bara inte. Hon gör det här för att vinna fördelar i vårdnadstvisten, säger han till Kalla fakta.

"Man ger sig fast man inte borde"

Men i stället för att utreda uppgifterna om våld och avgöra vårdnadstvisten i en rättegång så uppmanade Svea hovrätt Hanna och Peter att själva göra en överenskommelse, där Hanna till slut gick med på att barnen får ett umgänge med Peter som trappas upp över tid.

– Man ger med sig fast man inte borde. I stället för att det ska bli barnets bästa, att man istället försöker skydda sig själv från hans våld, säger Hanna.

I sex av tio vårdnadstvister där det förekommer uppgifter om våld låter domstolen parterna göra såna här överenskommelser i stället för att avgöra tvisten genom rättegång, det enligt en rapport från Jämställdhetsmyndigheten. Och då riskerar överenskommelsen att inte bli så frivillig.

Hör vad experterna säger om sådana här överenskommelser i spelaren ovan.

Kritik mot hur domstolarna hanterar våld vid vårdnadstvister

Kritik mot hur domstolarna hanterar våld vid vårdnadstvister

Samir flydde fruns våld – förlorade sin dotter

Samir flydde fruns våld – förlorade sin dotter