Mandelmanns gård

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Så odlar du din egen svamp

Marie Mandelmann odlar sin egen ostronskivling. Vill du också prova? Här ser du hur man ska göra.

Du behöver:
Svamp (här tog vi ostronskivling som legat i tät förpackning i rumstemperatur i 10 dagar. Ett vitt svampmycel hade då bildats på svampen som främjar växtligheten).
Halm (så mycket att den tar upp halva glasburken när den är kokt).
Stora Glasburkar.
Bivaxtyg eller motsvarande som lock.
Kastrull att koka halmen i.



Gör så här:
Klipp halm i ca 5 cm långa strån.

Koka halmen på lagom värme i två timmar i rikligt med vatten så att den blir steril. När halmen har kokat, ta upp den med hålslev och låt den rinna av ordentligt.
Den ska vara våt/fuktig men inte rinnande. Lägg sen den varma halmen i stora, väl rengjorda glasburkar.

Tag ostronskivlingen och dela i mindre bitar, lägg ner svampbitarna i burken och rör om så att halm och svamp blandar sig. Se till att hålla allt så sterilt som möjligt.

Marie satte bivaxtyg och snöre som lock på sina burkar.

Om en vecka, glänta på bivaxtyget och släpp in lite syre för fortsatt tillväxt. Efter 3-4 veckor är det dags att skörda de första svamparna.

Lycka till!

En hyllning till lilla råttehunden Siri

Hunden Siri har varit en del av familjen Mandelmann i 15 år. Men plötsligt blev hon jättedålig så Marie och Gustav var tvungna att låta henne somna in. Här minns Marie och Gustav sin lilla vän.

Gustav Mandelmann: "Bort från slit och släng!"

Gustav Mandelmann berättar om hur han och Marie går till väga för att vara självhushållare. Återbruk har varierat under åren. Under 30-talet var det självklart att man återbrukade så mycket man kunde. På 50-60-talet var det mode att slänga allt det gamla. Nu måste vi bort från slit och släng igen.

Makalöst utedass med världens utsikt

Vi måste vara rädda om jordens resurser och framförallt vattnet. Därför är det ju mycket bättre med ett gammalt hederligt utedass. Gustav Mandelmann tar idén till en helt ny nivå och bygger ett majestätiskt utedass med utsikt över Österlens kullar.

Går det att göra ett LUGNT kosläpp?

Kosläpper på Djupadal har en förmåga att kunna spåra ur en aning. Detta året har Gustav Mandelmann precis opererat knät så det måste gå lugnare till än vanligt. Kommer hans plan att hålla? Går det att ha ett lugnt kosläpp?

Så gör du en kolmila

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.