Svenska storklubbarna säger nej till VAR

De svenska storklubbarna säger nej till VAR. Videoverktyget används i de flesta stora ligor men ett eventuellt införande i Sverige möts nu av motstånd.

VAR, eller video assistent referee, är ett hjälpverktyg för domarna i fotboll. Det har varit omdiskuterat och fått kritik att det tar bort känslorna och upplevelsen för publiken på plats.

En rad svenska klubbar, däribland stockholmsklubbarna, IFK Göteborg och Malmö har alla på sina årsmöten beslutat att deras klubb ska jobba emot ett införande i Sverige.

– Den här glädjen vid målsituationer, att inte den här glädjen kan yttra sig direkt, säger Henrik Berggren VD för Djurgården fotboll.

Klubbarna hoppas nu få gehör för sin ståndpunkt. I sommar ska svenska fotbollsförbundet lägga fram ett förslag om ett eventuellt införande. Svenska fotbollsförbundets ordförande ser dock en risk i att Sverige skulle stå utanför användandet.

– Våra spelare får mindre vana vid att använda det och det kan påverka när man kommer in i landslagssammanhang. Men vi är en medlemsstyrd organisation och om vi har ett förslag våra medlemmar inte vill se blir det svårt att inför att sådant beslut, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.


Luleå en seger från semifinal

Luleå är bara en match från semifinal efter att besegrat Skellefteå i den femte kvartsfinalen. Norrbottningarna vann den griniga matchen med 5-1.

Rögle klart för semifinal

För första gången i klubbens historia är Rögle klart för semifinal. Det efter en övertygande insats i kvartsfinalserien mot Frölunda.

Nytt VM-guld till lag Edin

Sverige med lag Niklas Edin har bärgat sitt sitt tredje raka VM-guld. I finalen i Kanada besegrade lag Edin Skottland med 10-5 i Kanada.

Kulusevski och Isak målskyttar igen

Dejan Kulusevski hittade nätet igen för sitt Juventus som hemmaslog Genoa med 3-1. I Spanien ville inte Alexander Isak vara sämre, anfallaren gjorde mål efter fem raka mållösa matcher i ligan för Real Sociedad som spelade 2-2 på Mestalla mot Valencia.

Publikfest i Texas - president Biden kritisk

Närmare 40 000 baseball-fans fyllde Texas Rangers hemmaarena i staden Arlington under MLB- premiären på måndagen. Match blev det första sporteventet i Nordamerika att tillåta full publikkapacitet sen coronapandemin startade.

Blackstenius sköt Häcken till cupfinal

Stina Blackstenius blev stor matchhjälte när hon gjorde matchens enda mål i semifinalen mot Rosengård. Nu väntar Eskilstuna i finalen för göteborgarna som kan försvara cuptiteln från 2019.

Villa Lidköping svensk mästare

I en högdramatisk final i Uppsala blev Villa-Lidköping svensk mästare för andra gången, efter en förlängnings-rysare mot AIK.

Mammor i Skara stöttar Olsson

För två veckor sen valde Skurus poängdrottning Ulrika Olsson att bryta med sin klubb - mitt under slut-spelet. Och det efter att hon känt sig åldersdiskriminerad i en kontraktsförhandling med Skuru. Och nu får hon stöd från rivalen.

Sportåret 2020

2020 var ett märkligt år. Inte minst för idrotten. Vi har låtit våra profiler minnas tillbaka. Vad minns man från idrottsåret.