Extern länk
Början på sidans innehåll

Kalla fakta

Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare...

Experter: Badhuskungens falska meriter kan vara olagliga

”Han tassar farligt nära det som skulle kunna vara straffbart”

Uppdaterad: Publicerad:

Konsultföretaget We Group med projektchefen Mille Örnmark i spetsen har varit inblandade i ett tjugotal badhusbyggen i svenska kommuner som kommit att kosta miljarder skattekronor.
Men flera av uppdragen har han fått efter att ha uppgett meriter som han inte har, vilket enligt jurister skulle kunna vara olagligt.
– Han tassar farligt nära det som skulle kunna vara straffbart som bedrägeri, säger Rolf Dotevall, professor i civilrätt vid Göteborgs universitet.

Konsulten Mille Örnmark och hans företag We GRoup har under många år haft en eller flera roller i olika typer av simhallsprojekt i ett tjugotal svenska kommuner.

Efter att kommunerna anlitat bolaget ger Mille Örnmark ofta rådet att byggnaden behöver rivas och byggas upp på nytt, vilket de sedan erbjuder sig att genomföra.
Men flera gånger har projekten tagit betydligt längre tid än företaget uppskattat - och kostat hundratals miljoner kronor över prognosen.

Kan bryta mot lagen

Flera av Mille Örnmarks uppdrag har han fått genom att vinna hårt reglerade offentliga upphandlingar. I de CV:n han lämnat in i samband med dessa intygar han bland annat att han är utbildad inom byggnasfysik, har tagit examen som maskiningenjör och är doktor i kemi.
Men varken vid Lunds, Göteborgs, eller Stockholms universitet, som anges i hans CV:n, finns några spår av sådana meriter - något som enligt flera jurister som Kalla fakta har pratat med skulle kunna bryta mot lagen om offentlig upphandling.

– Hela idén med det regelverket är ju just att alla leverantörer ska ges samma chans och samma möjlighet. Och då är ju grunden att leverantörerna talar sanning, säger Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet.

”Väldigt allvarligt”

Efter att parterna i samband med en offentlig upphandling har tecknat ett avtal gäller inte längre lagen om offentlig upphandling. Men enligt Rolf Dovstrand, professor i civilrätt vid Göteborgs universitet, skulle fallet med Mille Örnmark även kunna bryta mot andra lagar.

– Den här personens meriter och kompetens verkar ju väldigt central i så här stora entreprenader och så här stora byggprojekt, och om man då inte kan lämna korrekta om det så är det här väldigt allvarligt, säger han och fortsätter:

– Han tassar farligt nära det som skulle kunna vara straffbart som bedrägeri.

Relaterat
Badhuskungens magplask: Ljög i cv – under miljardaffärer med kommuner

Badhuskungens magplask: Ljög i cv – under miljardaffärer med kommuner