Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Efter urspårningen: Inga tåg stannar vid Arlanda i helgen

Två till sjukhus efter olycka • ”Spåret är ganska skadat”

Uppdaterad: Publicerad:

Ett Arlanda expresståg spårade ur i närheten av Märsta, nära Arlanda, vid 04.40 på lördagsmorgonen. Två personer har förts till sjukhus.
– Det här är inget som kommer bli klart i dag, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson om framkomligheten på spåret till Arlanda.

Tåget spårade ur i höjd med Arlanda stad, drygt fyra kilometer från Arlanda flygplats. Det var 67 personer ombord och alla har evakuerats från tåget.

– Tåget har inte vält men två vagnar har spårat ur, säger Agneta Gustafsson, teamledare på SOS Alarm, till TT.

Ett hundratal meter spår trasigt

En vagn har helt spårat ur, och två vagnar hänger med hjulen utanför rälsen.

– Spåret är ganska skadat vid den här platsen. Vi kommer få se längre fram under dagen hur möjligheterna är att trafikera med tåg till Arlanda. Nu går det inga tåg dit, utan man får ta sig till Märsta och därifrån till Arlanda, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Trafikverket om Arlandaurspårningen: ”Ett hundratal meter som är trasigt”27 maj, 2023
Trafikverket om Arlandaurspårningen: ”Ett hundratal meter som är trasigt”

Enligt preliminära uppgifter som Arlanda express kommit med till Trafikverket är det ett hundratal meter av spåret som är trasigt, säger Bengt Olsson.

– Det kommer bli en hel del återställningsarbete efter att utredning och analys är påbörjad av haverikommissionen, säger Olsson.

Inga tåg kommer att stanna vid Arlanda under helgen, Enligt SJ:s presstjänst kan man fortfarande köra tåg via Märsta.

Två skadade

Två personer fördes med ambulans till sjukhus.

– Det är två personer som skadats och som har fått föras till sjukhus för vårdkontroll. Jag har inga uppgifter om att någon skulle ha fått allvarliga skador, säger Rebecca Landberg, presstalesperson vid polisen.