Tyskland dementerar sämre vaccinskydd

Missuppfattning kan ligga bakom uppgifterna

Tveksamheter har uppstått kring om Astra Zenecas vaccin kommer att godkännas för personer över 65 år, enligt tyska medier. Nu dementerar tyska hälsodepartementet uppgifterna och säger att det hela berodde på en förväxling.

Flera tyska medier skriver att EU-kommissionen inte kommer att godkänna Astra Zenecas vaccin för personer äldre än 65 år. Enligt tyska Bild understiger skyddseffekten hos Astra Zenecas vaccin tio procent för den åldersgruppen, medan uppgifter till tidningen Handelsblatt visar på att skyddseffekten inte är högre än åtta procent. Bägge tidningar hänvisar till regeringskällor.

Nu dementerar det tyska hälsodepartementet uppgifterna, skriver den tyska sajten Focus. I ett pressmeddelande skriver departementet att det kan handla om en missuppfattning. Siffran åtta procent syftar på andelen deltagare i effektivitetsstudien som var mellan 56 och 69 år gamla, inte på hur starkt skyddet är.

Enligt tidigare rapporter har Astra Zenecas vaccin en genomsnittlig effekten på 70 procent.

Uppgifterna från tyska medier tillbakavisas av Astra Zeneca som kallar dem " fullständigt inkorrekta", rapporterar Reuters. Läkemedelsbolaget hänvisar även till att den brittiska kommittén, som godkänt att vaccinet använts i Storbritannien, stödjer att vaccinet används till äldre. Blodanalyser från äldre har i studier visat på ett stärkt immunförsvar av vaccinet, enligt det svensk-brittiska bolaget.

Trots att Astra Zenecas vaccin inte hunnit godkännas i EU har det tidigare rapporterats om att läkemedelsbolaget har problem med att leverera de mängder i vaccin som EU betalat förskott på. EU-kommissionen har uppmanat Astra Zeneca att hitta lösningar för att skynda på vaccinleveranserna.

Relaterat


Program från TV4