Extern länk
Början på sidans innehåll

Efter fem

Efter fem

Intervjuer, senaste nyheterna och snackisarna varje vardag 17 till 19 och varje söndag 17 till 20. Intervjuer, nyheter och snackisar. Vardagar 17–19 och söndagar 17–20.

Diamant Salihu: ”Jag fattar inte var de unga kommer ifrån”

Journalisten om konflikterna bakom våldsspiralen

Våldsvågen i Stockholm fortsätter att ta unga människors liv. I helgen sköts en 15-årig tonårspojke till döds på en restaurang i Skogås, söder om Stockholm.

En av anledningarna till våldseskaleringen tros vara två personer som kallas ”kurdiska räven” och ”Greken”. Den kurdiska räven uppges vara en 36-årig man från Uppsala som befinner sig i Turkiet. Han har tidigare avtjänat flera fängelsestraff. Greken är en 24-åring som pekas ut som en ledarfigur inom det så kallade Dalennätverket. Han uppges inte heller befinna sig i Sverige.

Skjutningarna och sprängningarna i Stockholmsområdet uppges ha kopplingar till en maktkamp över narkotikamarknaden i Sundsvall. Enligt Diamant Salihu är staden en viktig port norrut i Sverige och västerut mot Norge.

– Det är väl det som gör Sundsvall så pass intressant för de här två olika nätverken att de är villiga att ta till det livsfarliga våldet, säger han.

Förstår inte var de unga personerna kommer ifrån


”Kurdiske räven” har häktats i sin frånvaro misstänkt för både synnerligen grovt narkotikabrott och förberedelse till mord. Diamant Salihu har själv haft kontakt med honom, och han har berättat att han investerat sig till ett turkiskt medborgarskap. Det betyder att turkiska myndigheter inte lämnar ut honom till Sverige.

– Så han sitter rätt säkert.

Trots sitt arbete säger Diamant Salihu att han inte riktigt har landat i hur allt hänger ihop.

– Jag har försökt kartlägga den kurdiska räven i ett års tid inför min kommande bok, och jag fattar fortfarande inte var de här unga personerna kommer ifrån, säger han.

Se Diamant Salihu berätta mer om konflikterna och personerna bakom, i spelaren ovan.


”Kurdiska räven” och ”Greken” – två namn som kopplas till våldsvågen

”Kurdiska räven” och ”Greken” – två namn som kopplas till våldsvågen