Mandelmanns gård

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Så kan du göra Marie Mandelmanns tyngdtäcke

Vill du testa att se ett tyngdtäcke precis som Marie Mandelmann? Så här gör du!

Du behöver: Överbliven ull X 2
2 tygstycken med längd ca 2,10 x 1,50
Lagom små/stora stenar
Nål och tråd

Gör så här: Lägg ut ett dunsäkert tygstycke på ett stort bord.
Lägg ut ullen på tyget.
Tyget bör vara lika långt och brett som ett vanligt täcke och ullen snäppet mindre.
Placera ut stenar på ullen med lagom stora avstånd beroende på hur tungt
du vill ha täcket.
Lägg ännu ett lager ull på stenarna och därefter ett tygstycke till.
Tyget bör vara dunsäkert så att inte ullstrån kryper ut igenom tyget.
Sy nu fast varje sten genom att sy kryss över dem genom ullen och tygstyckena så att de ligger kvar på plats. Sy till sist ihop tygstyckena runt hela ullen.

Det tar sin tid så ladda med tålamod och gärna några vänner som kan hjälpa till!

SOV GOTT!

En hyllning till lilla råttehunden Siri

Hunden Siri har varit en del av familjen Mandelmann i 15 år. Men plötsligt blev hon jättedålig så Marie och Gustav var tvungna att låta henne somna in. Här minns Marie och Gustav sin lilla vän.

Gustav Mandelmann: "Bort från slit och släng!"

Gustav Mandelmann berättar om hur han och Marie går till väga för att vara självhushållare. Återbruk har varierat under åren. Under 30-talet var det självklart att man återbrukade så mycket man kunde. På 50-60-talet var det mode att slänga allt det gamla. Nu måste vi bort från slit och släng igen.

Makalöst utedass med världens utsikt

Vi måste vara rädda om jordens resurser och framförallt vattnet. Därför är det ju mycket bättre med ett gammalt hederligt utedass. Gustav Mandelmann tar idén till en helt ny nivå och bygger ett majestätiskt utedass med utsikt över Österlens kullar.

Går det att göra ett LUGNT kosläpp?

Kosläpper på Djupadal har en förmåga att kunna spåra ur en aning. Detta året har Gustav Mandelmann precis opererat knät så det måste gå lugnare till än vanligt. Kommer hans plan att hålla? Går det att ha ett lugnt kosläpp?

Så gör du en kolmila

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.