Nya genteknologi bakom coronavaccin

"Aldrig använts så här tidigare” • Så blockerar vaccinet viruset

Efter årsskiftet ska Sverige börja vaccinera riskgrupper mot det nya coronaviruset.

Vaccinforskaren Matti Sällberg förklarar vad som händer i kroppen när vi vaccinerar oss och den nya teknologin som lett fram till den rekordsnabba utvecklingen av ett nytt vaccin. Och enligt Sällberg behöver vi inte vara direkt oroliga.

- Det finns inga tydliga risker med det här, men det går aldrig att garantera ovanliga biverkningar, säger Matti i klippet ovan.

Relaterat


Så hanterar du ditt barns pubertet

Puberteten kan vara en prövande och jobbig period - främst för barnet eller tonåringen men även för föräldrarna. Hur hanterar man den här fasen hos sitt barn utan att vara respektlös och pinsam? Psykologen Martin Forster svarar.

”Intressant med sex för 50-plussare”

Är kultserien Sex & the City fortfarande relevant, eller har den blivit omodern? Malin Collin kommer att sakna karaktären Samantha för att hon var den som var normbrytande, men hoppas att serieskaparna gör något intressant på temat sex för 50-plussare.

Kvinna avrättad i USA: ”Förmodligen svårt psyksjuk”

För första gången på 67 år har en kvinna avrättats federalt i USA.. Detta efter att hon mördat en gravid kvinna och skurit ut barnet ur magen på henne. ”Förmodligen en svårt psyksjuk människa”, säger Leif GW Persson.

Knäckebröd bakat på surdeg

Kocken Martin Löf lär oss allt om att baka knäckebröd på surdeg och även en del om brödets historia. Han visar oss även hur vi gör en egen färskost på filmjölk.

Leilas övningar för alla åldrar

Leila Söderholm kickar igång en ny serie hos oss. Under våren ska vi fokusera på olika ålderskategorier och hur man kan träna utifrån sina förutsättningar i olika livsskeden.

Hockeypampens kram med diktatorn: ”Dubbelt upprörande”

Sportens Mattias Tjernström pratar om veckans sportsnackisar. Bland annat en kram som rör upp känslor, ett ordkrig mellan två hockeytränare och en okänd skridskostjärna som gör succé och vi avslutar även med konstsim.

Så ska Joe Biden ena ett polariserat land

På onsdag svärs Joe Biden in som USA:s 46:e president. Frågorna om vad som kommer att hända framöver i det polariserade landet är många - och med oss för att svara på några av dom är Merrick Tabor, statsvetare på Stockholms universitet.

Behövs 100.000 vaccinationer om dagen – så ligger Sverige till just nu

Före midsommar ska alla svenskar som vill ha erbjudits vaccin mot Covid-19 enligt Sveriges vaccin-samordnare. Vaccinationerna har rullat igång och vi pratar med
Emma Spak, chef hälso- och sjukvård SKR, Anna Gröneberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS), Kungsbacka kommun och Rickard Lundin, talesperson vaccinationsfrågor, region Östergötland.