Pence uppmanas avsätta Trump efter kravallerna

Fyra döda när kongressen stormades – se dramatiska bilderna inifrån Kapitolium

Flera Trump-anhängare stormade Capitolium och en kvinna dog efter skottlossning. De kaosartade scenerna i USA har fått stor spridning världen över och kongressens sammanträde saboterades. På bilder syns folk vandra omkring fritt i salarna och sno åt sig olika saker.

– Det är ytterst oroande och chockerande. Det är något helt unikt i modern historia som vi ser nu, säger TV4Nyheternas Rolf Porseryd.

Efter några timmar kunde sammanträdet återupptas där vicepresidenten Mike Pence fördömde det hela.

– Våld vinner aldrig, säger han.

Republikanen Kelly Loeffler ändrar sig och kommer inte längre ifrågasätta valet efter kaoset. Enligt AP drar flera republikaner tillbaka protester mot valresultatet.

Enligt AP har fyra personer har dött i samband med stormandet av USA:s kongress.

Under tumultet inne i kongressbyggnaden blev en kvinna skjuten som senare dog av sina skador. Ytterligare tre har dött till följd av akuta medicinska komplikationer.

Kan avsätta

Flera amerikanska medier rapporterar om att det nu ställs krav för Trumps avgång. Vicepresident Mike Pence uppmanas att utnyttja det 25:e tillägget, den klausul i USA:s grundlag som gör det möjligt för en vicepresident att ta makten om en sittande president inte klarar av att styra. Vicepresidenten har inte gjort något uttalande som pekar mot att han tänker utnyttja tillägget.

Se det senaste om oroligheterna i USA i spelaren ovan.

Relaterat


Mer tillåtande att bli berusad kring barn

"Vi svenskar har mjukat upp vår attityd” säger IQ:s vd Karin Hagman. Företagets årliga alkoholindex visar att allt fler svenskar tycker att det är okej att bli full när barnen är med, jämfört med för tio år sedan. Och det är männen som är mer liberala,
"Stor skillnad mellan könen och trenden är att det är unga vuxna som är mer toleranta, säger Karin Hagman som ger tips på hur du kan tänka kring alkohol och barn.

Program från TV4