Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Direktrapportering

Så många timmar ska du sova – för att minska risken för Alzheimers

Hjärnforskaren om tidiga tecken på Alzheimers • Svarade på frågor i chatt

Uppdaterad: Publicerad:

Alzheimers är den vanligaste demenssjukdomen, men det kan vara svårt att se skillnad på vanliga minnesproblem och sjukdomen.
Hjärnforskaren Hedvig Söderlund redde ut vilka tecken som finns – och vad du kan göra för att minska risken för Alzheimer:
– Sömnen är oerhört viktig, det kan man nästan inte betona tillräckligt.

Författaren och hjärnforskaren Hedvig Söderlund har forskat om hjärnan och minnet i över 20 år. I Nyhetsmorgons ”Hjärnskolan” berättar hon om demenssjukdomen Alzheimers inför Alzheimerdagen den 21 september:

– Det kallas ofta för kognitiv sjukdom och är den vanligaste demenssjukdomen, som står för 60 procent av alla fall. Den orsakas av att det sker skadliga förändringar i hjärnan.

Det är helveckat protein i hjärnan, i cellerna och mellan cellerna, som gör att de inte kan arbeta och fungera som de ska.

– Successivt förtvinar de och de här områdena i hjärnan dör.

Men inte alla minnesproblem är tecken på alzheimers eller en demenssjukdom. Dålig sömn, utmattningssyndrom, depression och medicinering kan leda till dåligt minne.

– Men den främsta orsaken är stress. När vi är stressade får vi problem med att koncentrera oss och uppmärksamma saker.

Tecken på Alzheimers

Men det finns vissa tidiga tecken att vara uppmärksam på, som kan visa på att det gäller Alzheimer. De kan lätt förväxlas med tecken på naturligt åldrande.

– När vi blir äldre tänker man att man glömde bort skådespelaren. Men det brukar inte vara ett klassiskt problem vid alzheimers, man brukar snarare glömma bort namnet på saker. Så som ett glas till exempel.

Man kan även få svårt att följa instruktioner, som när man följer ett recept.

– Om man får svårt att slutföra hela meningar och hänga med i längre konversationer, man minns inte vad som sägs, det kan vara ett tecken.

Det är även vanligt att tappa orienteringsförmågan och dra sig undan från sociala sammanhang.

– Man får svårare att hitta hem säger hon och fortsätter:

– Det är också vanligt att man slutar intressera sig för sånt man gillat. Intressen försvinner. Man märker att personen förändras.

Det händer med hjärnan

Hedvig Söderlund visar bilder på hjärnor i Nyhetsmorgon.

– När vi åldras krymper hjärnan ändå i viss mån, typ en procent per år. Men med Alzheimer är krympningen markant, man ser en tydlig skillnad.

De största riskfaktorerna för sjukdomen är hög ålder och gener. Men det finns vissa saker som man kan göra för att motverka att drabbas av demenssjukdomar.

– Det som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan. Hjärtat förser vår hjärna med blod och blodtillförsel. Det skadar inte med en liten påminnelse om att träna.

Så många timmar bör man sova

Både konditionsträning, att få upp flåset, och styrketräning är bra.

– Förra veckan kom en studie som visade att även yoga, qigong och Tai chi, lugnare typ av träning, också är väldigt bra för att behålla de mentala kapaciteterna.

När det kommer till kost är medelhavskost väldigt bra för hjärta och kärl, men även den nordiska kosten är bra. Viktigast av allt är sömnen.

– När vi sover har man upptäckt att hjärnan genomgår en slags biltvätt, man tvättar bort slaggprodukter och restprodukter från dagen. Det är viktigt att man får helst sju timmars sömn.

Men sociala sammanhang är också viktigt, att umgås med människor och ha roligt, menar hon.

– Det är viktigt att känna att man har en plats, en roll och att man är viktig för andra människor.

Experten: Det händer i hjärnan vid Alzheimers sjukdom20 september, 2023
Experten: Det händer i hjärnan vid Alzheimers sjukdom
Jenny & Steffo

Streama Nyhetsmorgon på TV4 Play

Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.

Hedvig Söderlund chattade och svarade på frågor efter sin medverkan i Nyhetsmorgon. Den är nu avslutad, men du kan läsa frågorna och svaren i efterhand.