Sveriges tillgång på skyddsrum är god – men det behövs ändå mellan 2 500 och 5 000 nya skyddsrumsplatser per år. Det har utredningen om civilbefolkningens skydd kommit fram till.
Anledningen är att befolkningsstrukturen förändrats och att det i dag finns områden där människor bor och arbetar men där det saknas skyddsrum.
Civilplikten kan införas igen
Som exempel skulle det i dag i Stockholms län finnas plats för 70 procent av befolkningen om alla befintliga skyddsrum skulle kunna användas. För Skåne är siffran 50 procent och Västra Götaland 65 procent.
Det bör också inrättas en statlig beredskapsorganisation som kan förstärka den kommunala räddningstjänsten. Som en del av detta behöver civilplikten återaktiveras, då beredskapsorganisation ska bemannas med civilpliktiga.
Civila försvaret ska stärkas – hör ministern i spelaren ovan: : "Vi kan inte börja öva på krig i krig"
Det här är det civila försvaret
Det civila försvaret omfattar hela samhället. Verksamheten bedrivs av många olika aktörer; statliga myndigheter, kommuner, regioner, näringsliv och frivilligorganisationer.
Målen för det civila försvaret är att:
Värna civilbefolkningen
Säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna
Upprätthålla en nödvändig försörjning
Bidra till det militära försvarets förmåga vid väpnat angrepp eller krig i vår omvärld
Upprätthålla samhällets motståndskraft mot externa påtryckningar och bidra till att stärka försvarsviljan
Bidra till att stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera svåra påfrestningar på samhället i fred, och med tillgängliga resurser bidra till förmågan att delta i internationella fredsfrämjande och humanitära insatser.
Källa: MSB