Extern länk
Början på sidans innehåll

Sport

Rissveds tillbaka efter svåra tiden

Ett nytt förhållningssätt • "Roligare än någonsin"

Uppdaterad: Publicerad:

Mountainbike-cyklisten Jenny Rissveds har fått tillbaka tävlingslusten efter att ha kämpat mot psykisk ohälsa i flera år.

De senaste veckorna har 28-åringen även deltagit i - och vunnit - internationella tävlingar på landsväg.

Nu öppnar Rissveds för att dubblera på OS nästa år - och tävla i både landsväg och mountainbike i Paris.

Så att du satsar även på landsväg till OS?
- Ja, om jag blir uttagen till OS i landsväg, ser jag inte varför jag skulle tacka nej till det. Men mitt huvudfokus är ju absolut mountainbike, säger hon.

Men har du börjat snegla på eventkalendern i Paris?
-
Om jag kör landsväg där så skulle jag kunna kombinera med mountainbike. Jag har inte sneglat så mycket men det är andra personer som har gjort det som har talat om för mig att det skulle vara möjligt.

28-åringen från Falun har lämnat det mörka i form av utmattningsdepression och ätstörningar och har nu ett nytt förhållningssätt till sin idrott. Resultat är inte längre den primära målsättningen utan snarare prestationen i sig. Ett tankesätt som Rissveds vill sprida till andra, framförallt unga elitidrottare.

- Jag tycker ju att det är roligare än någonsin att tävla nu. På grund av - eller tack vare - att jag slappnar av mer och att jag inte lägger så mycket press på mig själv. Jag tror att det är väldigt viktigt att det finns motkrafter i den här strukturen av elitidrott som innebär mycket press och höga krav.

- Jag vill inspirera barn och unga till att vara lite mer avslappnade kring resultatet. Det är inte det viktigaste som finns. Så länge du har kul och mår bra så kommer du göra bra resultat. Tidigare var jag väldigt resultatfokuserad och det gav upphov till mycket ångest och press.

Se hela inslaget med Rissveds i spelaren ovan.

Max Grinndal