Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Här pressas Kristersson inför mötet med Erdogan

Regeringen tar avstånd från YPG och PYD: ”Vi är väldigt måna om Turkiets säkerhet”

Uppdaterad: Publicerad:

Inför Ulf Kristerssons möte med Turkiets president Erdogan på tisdag väljer regeringen att tillmötesgå Turkiets krav och tar nu avstånd från den kurdiska milisen i Syrien, YPG, och deras politiska gren, partiet PYD. YPG har länge varit Natos och USA:s allierade i kampen mot IS i Syrien och har också tidigare stöttats av Sverige.

–Det här är inget nytt utan det står tydligt i trepartsöverenskommelsen mellan Sverige, Finland och Turkiet. Vi är väldigt måna om Turkiets säkerhet och vi bekämpar alla former av säkerhetshot, säger Kristersson.

Men organisationerna är inte terrorstämplade utav vare sig EU eller USA. Den nya regeringen har dock valt att gå närmare Turkiets linje som betraktar de båda kurdiska organisationerna som terrorister.

–Vi säger inte att de är terrorister men vi säger bara att vi inte ska ha samarbeten med organisationer som står så nära PKK vilket de ändå utan tvekan gör. Det vi vill understryka är att vi tar säkerhetsproblemen på väldigt stort allvar – att vi vill bekämpa alla typer av terrorism och att PKK är en terroriststämplad organisation. Vi har stor förståelse för att Turkiet är bekymrade, säger Kristersson.

I spelaren ovan: Statsministern om relationen till Turkiet

I spelaren ovan: Hela intervjun med Ulf Kristersson5 november, 2022
I spelaren ovan: Hela intervjun med Ulf Kristersson

Relaterat
Därför tar regeringen avstånd från YPG

Därför tar regeringen avstånd från YPG

Sveriges tvärvändning – tar avstånd från YPG

Sveriges tvärvändning – tar avstånd från YPG

Analys: ”Regeringens avstånd sker lägligt inför mötet med Erdogan”

Analys: ”Regeringens avstånd sker lägligt inför mötet med Erdogan”