Ryska cyberstyrkan jagas av FBI – för avancerade hackerattacken

Skuggades av nederländsk polis • I deras spår: Dollar och elektronisk utrustning

I USA har FBI efterlyst sju ryska medborgare misstänkta för dataintrång i USA:s antidopningsbyrå och den internationella antidopningsbyrån WADA.

Flera av de sju som FBI nu namngivit skuggades av nederländsk polis när de kom till Amsterdam 2018. De lämnade efter sig ett fordon med elektronisk utrustning och en väska full med dollar och eurosedlar.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson menar att det fanns ett ryskt syfte med att sprida desinformation om svenska idrottare.

– Det handlade om kränkande uppgifter om medicinering och annat, man försökte få det att se ut som att svenska idrottare var av samma skrot och korn som de ryssar som hade ertappats, säger Björn Eriksson.

Grova dataintrång mot Riksidrottsförbundet

Under maj 2018 utsattes Riksidrottsförbundet för olaga intrång i IT-systemet. Ett allvarligt brott där Riksidrottsförbundets egen kartläggning av intrånget visade att bland annat personliga uppgifter om idrottsaktiva spreds.

Säkerhetspolisen har utrett det avancerade dataintrånget och åklagaren och säkerhetspoliser pekar ut en enhet inom den ryska militära underrättelsetjänsten som ansvarig.

Se mer om händelsen i spelaren ovan.