Afrika – i virusets spår: Här startar resan

Följ med på resan med TV4Nyheternas Terese Cristiansson och Felix Larnö

”Afrika - i virusets spår.
Jag och fotograf Felix Larnö har landat i Dar Es Salam i Tanzania. Det är det första landet av flera som vi ska besöka under vår resa i delar av Afrika. Efter att ha bilat genom stora delar av Europa och rest i flera länder i mellanöstern fortsätter vi nu vår reportageresa i viruset spår på en kontinent som har helt andra förutsättningar än Sverige eller Europa.
Det har länge sagts att den afrikanska kontinenten varit mindre drabbat av covid-19. En ung population, vana vid epidemier och ett snabbt agerande när viruset startade tros vara orsaken. Andra vågen har förvisso slagit hårdare mot flera länder men det fortfarande till synes lågt.

Oklara siffror

Men betyder det att Afrika klarat sig? Vet vi överhuvudtaget om siffrorna stämmer i länder där inte ens folkräkningen är säker, eller där de knappt kunnat vaccinera alla mot mässling? Har de testkapacitet? Och kanske ännu viktigare – hur klarar befolkningen regeringarnas insatser utan stödpaket från staten? För covid-19 handlar inte bara om viruset och allt elände som det kan orsaka, det handlar också om vad som sker när en hel värld stänger igen och stänger ned.


Många andra problem

Och kontinenten har redan många andra problem att tackla: den eviga malarian, ebola, korruption, torka och inte minst spädbarnsdöd som fortfarande är den vanligaste dödsorsaken på många platser. Är covid-19 ens viktigt och hur ser man på vaccinering?
Det kommer vi fråga dem vi möter och eftersom både jag och Felix har bott i Afrika vet vi att många av svaren kommer bli oväntade.
Vi kommer dela alla berättelser som vi möter på TV4 Nyheterna, TV4.se och här på sociala medier. #Ivirusetsspår”