Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Igår 22:57

Skottlossning mot bostad – stor polisinsats

Polisen är på plats i Uppsala efter en skottlossning mot en fastighet under tisdagskvällen.

– Vid 21.52 fick vi larm om smällar i ett område som heter Stenhagen. Vi konstaterar att det skjutits där. Skott har avlossats mot en fastighet där det bor människor, säger polisens presstalesperson Pelle Vamstad till TV4 Nyheterna.

Ingen har skadats i skjutningen, uppger polisen. Det pågår just nu en stor polisinsats och man har ännu ingen misstänkt gärningsperson.

– Vi har en ansenlig resurs på plats. Det vi gör nu är att vi spärrar av fastigheten och kommer genomföra en teknisk undersökning för att fastställa vad som hänt, säger Pelle Vamstad.

Polisen arbetar bland annat med att söka efter eventuella spår och fynd på platsen.

– Vi kommer också att höra eventuella vittnen. Det kommer också genomföras dörrknackning i området, säger Pelle Vamstad.

Läs mer

Igår 22:36

Högt svenskt förtroende för Nato

Svenskarna har högt förtroende för Nato, trots att Sverige ännu inte gått med i försvarsalliansen. Över hälften av svenskarna (52 procent) har högt eller mycket högt förtroende för Nato, enligt den senaste Som-undersökningen från Göteborgs universitet.

Det rapporterar TT.

Förtroendet för Nato är en ny punkt. Att 52 procent har stort eller mycket stort förtroende för Nato är något som kommer att vara väldigt intressant att jämföra med nästa år, säger Felicia Robertson, som är doktorand vid Göteborgs universitet.

Stödet för ett svenskt Nato-medlemskap är också högt.

Läs mer

Igår 22:02

Frankrikes premiärminister bjuder in facket till samtal

Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne har bjudit in ledarna för landets missnöjda fackförbund till samtal nästa vecka, skriver France24 och hänvisar till nyhetsbyrån AFP.

Samtalen ska hållas på måndag och tisdag. Beskedet kommer efter de stora protesterna som präglat landet den senaste tiden.

Totalt ska åtta fackliga ledare ha blivit inbjudna av Elisabeth Borne.

Läs mer
Senaste dygnet

Sjukhus frångår regler om karantän för att få in personal

Smittskyddsläkaren: ”Det är en olustig situation”

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har tre anställda tillåtits att jobba, trots att de har sjuka personer i covid-19 hemma. Det ansträngda sjukvårdsläget och med stora problem att ersätta sjuk personal har gjort att sjukhuset fått göra undantag, trots reglerna om familjekarantän.
Det ställs dock höga krav på de som går in och jobbar, antingen ska personerna vara trippelvaccinerade, eller dubbelvaccinerade och tidigare sjuka i covid-19. Dessutom måste de vara symtomfria, testa sig före arbetet och hela tiden bära munskydd.

– Det kan vara risk för patientsäkerheten om vissa människor inte kommer in på jobb, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i region Uppsala.

Och Akademiska sjukhuset är inte ensamma om att ta in personal, som egentligen befinner sig i familjekarantän. Enligt en enkät som TV4 Nyheterna gjort uppger ytterligare fem regioner att de gjort samma undantag.

Alla undantag från familjekarantän ska godkännas av regionens smittskyddsläkare. Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Uppsala medger att undantagen medför en risk för smittspridning.
– Ja, det är en olustig situation. Man skulle ju önska att en sådan här undantagsregel inte kom på plats.

Se hur varje region resonerar kring att göra undantag från karantänreglerna i klippet ovan