Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Sjukhus frångår regler om karantän för att få in personal

Smittskyddsläkaren: ”Det är en olustig situation”

Uppdaterad: Publicerad:

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har tre anställda tillåtits att jobba, trots att de har sjuka personer i covid-19 hemma. Det ansträngda sjukvårdsläget och med stora problem att ersätta sjuk personal har gjort att sjukhuset fått göra undantag, trots reglerna om familjekarantän.
Det ställs dock höga krav på de som går in och jobbar, antingen ska personerna vara trippelvaccinerade, eller dubbelvaccinerade och tidigare sjuka i covid-19. Dessutom måste de vara symtomfria, testa sig före arbetet och hela tiden bära munskydd.

– Det kan vara risk för patientsäkerheten om vissa människor inte kommer in på jobb, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i region Uppsala.

Och Akademiska sjukhuset är inte ensamma om att ta in personal, som egentligen befinner sig i familjekarantän. Enligt en enkät som TV4 Nyheterna gjort uppger ytterligare fem regioner att de gjort samma undantag.

Alla undantag från familjekarantän ska godkännas av regionens smittskyddsläkare. Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Uppsala medger att undantagen medför en risk för smittspridning.
– Ja, det är en olustig situation. Man skulle ju önska att en sådan här undantagsregel inte kom på plats.

Se hur varje region resonerar kring att göra undantag från karantänreglerna i klippet ovan