Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

”Enklare att få tag på kokain än en flaska vin”

Droger ökar bland unga män • Lättillgängligt på sociala medier

Tillgången och efterfrågan på narkotika ökar och det har blivit allt mer normaliserat att använda droger. Polisen ser en ökning framförallt bland unga män som använder droger på helger och i krogmiljö.

Lennart Karlsson är poliskommissarie och har jobbat som narkotikapolis i 25 år. Han har sett en stadig ökning av användandet av kokain under de senaste 10 åren. Det finns i alla delar av landet och i alla samhällsklasser, berättar han.

– Det blir en form av normalisering och där värderingarna kring det här förändras sakta men säkert. Fler använder och ser egentligen inga problem med det, säger han.

Robert Bohman har själv varit beroende av kokain och blev nykter för 22 år sedan. I dag driver han ett behandlingshem. Han berättar att det inte är svårt att få tag på drogen i dag. Langarna använder sig av sociala medier och söker till exempel upp potentiella kunder där.

– Det är jätteenkelt att få tag på kokain idag. För en ungdom i dag är det nästan enklare att få tag på ett gram kokain än en flaska vin, säger han.

Polisen Lennart Karlsson tycker att det är viktigt att öka medvetenheten kring hur droghandeln till stor del bidrar till de kriminella nätverken.

Se hela intervjun i spelaren ovan.

Partyknarket göder gängkriminaliteten: ”Människor behöver inse sin del”

Partyknarket göder gängkriminaliteten: ”Människor behöver inse sin del”