Regeringen räknar med stark tillväxt i höst

Arbetslösheten spås minska • Förutsatt att vaccineringen går som den ska

Regeringen räknar med bättre fart på ekonomin och lägre arbetslöshet än i den förra prognosen.

Förutsatt att vaccineringen går som den ska och smittan minskar i samhället, så kommer tillväxten stiga i takt med hävda restriktioner, säger finansministern Magdalena Andersson under en pressträff på måndagen.

– Tillväxten väntas ta rejält fart till hösten. Vi bedömer att i slutet av det här året så kommer vi vara tillbaka på den BNP-nivå som vi hade före krisen, säger finansministern.

Arbetslösheten spås minska

Sysselsättningsgraden ökade och arbetslösheten minskade något under slutet av fjolåret.

– Även om så klart nivåerna är på lägre nivå än före krisen, säger hon.

Andersson tillägger att utnyttjandet av korttidsarbete beräknas vara fortsatt högt i närtid och att det dröjer till 2022 för att sysselsättningen ska vara tillbaka på den nivå som var före krisen. Arbetskraftsdeltagandet antas samtidigt fortsätta uppåt något.

Se mer från presskonferensen i spelaren ovan.

Då återvänder äntligen Vänner-gänget till tv-rutan

Hela originalgänget från superhyllade 90-talskomedin ”Vänner” gör snart efterlängtad återkomst i tv-rutan. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer är med i en återföreningen. Tyvärr handlar det dock inte om en helt ny säsong av tv-serien. Streamingtjänsten HBO Max har nämligen avslöjat att det istället endast är ett specialavsnitt som släpps 27 maj. Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen, berättar allt vi vet om återföreningen och vilka storsummor skådespelarna dragit in genom åren.