”Alla vaccin bra mot allvarlig smitta och död”

Här är fördelarna och nackdelarna med vaccinen

De nya vaccinen har olika egenskaper och är tillverkade enligt skilda metoder. Här berättar Matti Sällberg, professor och vaccinforskare, om vad som skiljer vaccinen åt, och vad som står i vägen för att de ska komma ut på marknaden.

– RNA-vaccinen har visat sig fungera väldigt bra. Problemet där är att det ska vara fryst och det ställer till en del. Där har vi Pfizer, Moderna och så Curevax som kommer, berättar Matti Sällberg.

Dubbelmutationen oroar

– Alla vacciner fungerar sannolikt mycket bra på allvarlig sjukdom och död. Men mutationerna kan slinka igenom så att man kanske blir lite sjuk, säger Sällberg.

Han förklarar också hur immunförsvaret påverkas när en person som redan har varit sjuk i covid-19 tar vaccinet.

– Man kan likställa infektionen med första dosen, säger Sällberg.

Hör mer om vaccintyperna i spelaren ovan.

”Jag skäms när jag går på stan” – Benjamin Ingrosso om nya musiksatsningen

Benjamin Ingrosso har gått från klarhet till klarhet. I tv-programmen "Så mycket bättre" och "Benjamin´s" på TV4 visade han nya sidor av sig själv och blev folkkär. Imorgon är det smypremiär för nya låten "Smile" som släpps på fredag. Men första gången han spelade den offentligt var faktiskt på storasyster Biancas 25-årsfest.

Dolde mensfläck med pärlor – Isabelle vill uppvärdera det nötta

Varje svensk slänger i genomsnitt 7,5 kilo kläder rakt i soporna varje år, och ofta är kläderna hela. Var kommer vår slit- och släng-mentalitet ifrån? Den frågan besvarar Isabelle McAllister i hennes nya bok Skavank. En bok som även visar skönheten i det som skaver, och på den tillfredsställelse det kan ge att ta hand om något.

Pernilla bryter historisk mark på börsen: ”Krossat glastaket”

Det startade i hennes pappas garage 2013 och nu är Pernilla Nyrenstens och makens varumärke på väg in i Stockholmsbörsen. Pernilla blir därmed den första kvinnan som startat och drivit ett företag som börsnoterats (inte skett sedan 1863. Här berättar entreprenören om sin resa mot ekonomisk framgång.

Planen för samhällets öppning – då lättar restriktionerna

Trots att smittoläget fortsatt är högt och pressen på vården består, går saker och ting åt rätt håll och därför gör man nu bedömningen att publiktak kan höjas och krogen får ha öppet längre. Tomas Ritter går igenom vilka datum vi alla har att se fram emot i sommar.

GW om åtalet för Vetlandadådet: ”Han är tokig, karln”

I förrgår åtalades den 22-åriga man som misstänks ha attackerat sju män i Vetlanda i mars i år. Våldet var hänsynslöst och livsfarligt och 22-åringen åtalas för försök till mord och livstids utvisning. Rättegången planerar att starta på fredag och Leif GW persson går igenom åtalet för dådet.