Extern länk
Början på sidans innehåll

Valet 2022

Här kan du följa TV4:s rapportering om valet 2022 • Missa inget och låt våra experter guida dig inför valdagen den 11 september

Mördade Adrianas mamma till partiledarna: Hur tror ni det känns?

Ställde frågor om gängkriminalitet i SVT-duell

På plats vid kvällens SVT-debatt mellan statsministerkandidaterna Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M)befann sig bland annat Susanne Yakes, mamma till tolvåriga Adriana som sköts ihjäl av misstag i augusti 2020 i vad som tros vara en gänguppgörelse.

– Hur tror ni det känns att förlora ett barn på grund av att ni har misslyckats med att stoppa den här typen av kriminella personer? frågade Susanne Yakes.

Ulf Kristersson inledde med att säga att han "förstår att ord inte hjälper". Han tog därefter upp ett par av Moderaternas tidigare kända förslag för att bekämpa gängkriminaliteten, bland annat "danska straff".

– Lås in gängkriminella riktigt länge, om de är svenska medborgare. Eller utvisa dem ifall de inte är svenska medborgare.

Andersson tog upp ett par av S kända förslag på området, bland annat att göra det olagligt att rekrytera in unga i gängen, skärpa straffen och öka anslagen till skolan.

– Jag delar helt Ulf Kristerssons uppfattning om att vi måste göra mycket mer för att sätta de gängkriminella bakom lås och bom. Men det är bara halva lösningen, säger hon. För varje krona vi satsar på fler poliser måste vi lägga minst en krona på att bryta nyrekryteringen och segregationen så att vi också långsiktigt kan komma åt det här.

Se Adrianas mamma ställa frågor till partiledarna i klippet ovan

Kritiken mot Andersson i SVT-duellen: Varför sa du Somalitown?