Extern länk
Början på sidans innehåll

Påskkravallerna

Påskkravallerna

Här samlar vi all nyhetsrapportering om upploppen efter högerextremisten Rasmus Paludans koranbränningarHär samlar vi all nyhetsrapportering om upploppen efter högerextrem...

Två män får sänkt straff efter påskupploppen

Därför ändrar Högsta Domstolen

Uppdaterad: Publicerad:

Högsta domstolen dömer två personer som deltog vid påskkravallerna i Örebro för grovt blåljussabotage i en historisk första dom. Samtidigt sänks männens fängelsestraff till fängelse i tre år, respektive tre år och tre månader.

Göta hovrätt dömde förra året fyra personer som deltog i de så kallade påskkravallerna i Sveaparken i Örebro för grovt blåljussabotage. Påföljden blev fängelse i mellan ett och fem och ett halvt år.

Enligt åklagare och domstol hade de fyra, tillsammans och i samförstånd med övriga deltagare, angripit och stört polisens verksamhet.

Polisen Johanna skadades i påskkravallerna: ”Då var jag rädd”
Polisen Johanna skadades i påskkravallerna: ”Då var jag rädd”

Domen överklagades av två av männen, som ville dömas för den mindre allvarliga rubriceringen våldsamt upplopp. Överklagan motiverades bland annat av att lagen om sabotage mot blåljusverksamhet, som trädde i kraft i januari 2020, är relativt ny och att det är oklart hur den ska tolkas.

HD beviljade prövningstillstånd och går nu på hovrättens linje och dömer männen för grovt blåljussabotage. Man sänker dock fängelsestraffen med hänvisning till att männen bara ansvarat för sina egna handlingar.

I klippet ovan: Fyra män döms till flera års fängelse av Örebro tingsrätt efter påskupploppen

TT