Dystra rekordet: Högsta CO2-mätningen någonsin

”Stark indikation på hur snabbt människor lyckas förändra atmosfären”

Det har slagits ett dystert rekord i koldioxidutsläpp i helgen. Vid den mätstation på Hawaii som man använder för att följa världens koldioxidutsläpp sedan 1950-talet har man för första gången kommit över 0,042 volymprocent koldioxid eller som man också kan säga 420 ppm. En oroande milstolpe menar TV4Nyheternas meteorolog Leon Lee.

– Om man räknar på förindustriella nivåer så låg de på ungefär 280 ppm, en dubblering ger då 560 ppm. Nu har vi alltså kommit till en fördubbling. En väldigt stark indikation på hur snabbt vi människor har lyckats förändra atmosfären och dess sammansättning, säger han.

Se TV4Nyheternas meteorolog Leon Lee berätta mer om den historiska mätningen i spelaren ovan.

Då återvänder äntligen Vänner-gänget till tv-rutan

Hela originalgänget från superhyllade 90-talskomedin ”Vänner” gör snart efterlängtad återkomst i tv-rutan. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer är med i en återföreningen. Tyvärr handlar det dock inte om en helt ny säsong av tv-serien. Streamingtjänsten HBO Max har nämligen avslöjat att det istället endast är ett specialavsnitt som släpps 27 maj. Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen, berättar allt vi vet om återföreningen och vilka storsummor skådespelarna dragit in genom åren.