Extern länk
Början på sidans innehåll

Kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.

Avslöjar: Ukrainska piloter ska få testflyga JAS Gripen

Försvarsminister Pål Jonson (M): Ger Ukraina underlag för framtida försvarsbeslut

Uppdaterad:Publicerad:

Försvarsminister Pål Jonson (M) och civilförsvarsminister Carl Oskar Bohlin (M) är just nu på officiellt besök i Ukraina för att besöka militära förband som redan i dag använder svenskt försvarsmateriel. Med sig i bagaget har försvarsministern svar på en förfrågan från den ukrainska kollegan Oleksii Reznikov – ukrainska stridspiloter ska få öva på att flyga de svenska stridsflygplanen JAS 39 Gripen.

Enligt Pål Jonson ska en handfull erfarna personer som redan har fått ukrainsk pilotutbildning få öva i simulatorer och testflyga JAS 39 Gripen.

– Det handlar om en orienteringsutbildning, säger han till TV4 Nyheterna.

Det återstår dock en del beslut från båda länderna innan utbildningen kommer till stånd, men utbildningen kan ses som ett första steg till att Ukraina skaffar stridsflygplanet.

Inte troligt att svenska plan sätts in

Sannolikheten att svenska plan som Försvarsmakten har skulle sättas in i kriget i Ukraina verkar i dag inte troligt. Försvarsministern understryker att de sex divisioner som Sverige har ska stanna i landet.

– De plan Sverige har behövs för vårt eget nationella försvar, i nuläget är det inte aktuellt att låna ut några plan till Ukraina, säger han.

Ukrainas regering har vid flera tillfällen bett om att få hjälp med stridsflyg från ett flertal länder, däribland Sverige. Redan i somras förra året kom förfrågningarna, och så sent som i februari i år uttryckte Reznikov önskemålet att få tillgång till JAS 39 Gripen.

Jobbar på nya lösningar

Ukraina flyger i dag ryska stridsflygplan, men man satsar långsiktigt på att upphandla nya lösningar från andra länder. Amerikanska F16-plan är ett annat alternativ som man också bett och fått möjlighet att få orienteringsutbildning på.

Europeiska Tornado-plan är det tredje alternativet som Ukraina vill undersöka närmare. Men högst upp på önskelistan lär de amerikanska F16-planen stå, inte minst för att USA är världens största vapenmakt och att en försvarsaffär skulle knyta Ukraina närmare USA.

Planen är dock betydligt dyrare än JAS 39 Gripen – de svenska planen är billigare än konkurrenterna och anses vara lätta att lära sig flyga.

– Det här ger Ukraina ett beslutsunderlag för framtida beslut att rusta upp sitt försvar. De satsar för att stärka sin förmåga på lång sikt, säger Pål Jonson.

Omständigheterna kring utbildningen hemlighålls

Stridspiloter är en oerhört viktig strategisk förmåga som tar åratal att utbilda, och deras identiteter får heller inte röjas. Därför hålls det också hemligt om var, när och hur utbildningen ska ske – men regeringen kan i dag säga att man tänker göra det möjligt.

Skulle utbildningen ske i Sverige är det troligast att det sker i Såtenäs där man har erfarenhet av att utbilda utländska piloter att flyga planet.

Lagstiftningen som innebär att Sverige i princip inte får sälja försvarsmateriel till ett krigförande land har satts på paus i och med det fullskaliga invasionskriget mot Ukraina.

Väntas väcka kritik från Ryssland

Sverige har redan skickat allt från skyddsutrustning till vapen och ammunition. Beslutet att göra det möjligt för Ukraina att testa svenska stridsflyg förväntas väcka kritik från Ryssland.

Att bjuda in Ukraina att testa spjutspetsen i det svenska flygvapnet är ett ytterligare steg i att markera var Sverige står i konflikten, vilket försvarsministern försvarar:

– Vi har tagit ställning för Ukraina i det här kriget och vi ser det som ett hot mot Sverige om Ryssland vinner det här kriget.

Relaterat