Extern länk
Början på sidans innehåll

Kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.

Paasikivi: Attacken mot TV4-teamet troligtvis en medveten rysk handling

Handlar sannolikt om VR-styrd drönare • Regionrådet: ”Grovt och vidrigt angrepp”

Uppdaterad: Publicerad:

På tisdagen utsattes TV4:s team för en drönarattack.
Joakim Paasikivi tror att det handlar om ett medvetet ryskt angrepp mot journalister.
– Rent generellt kan man definitivt läsa ordet ”press” som står på skyddsvästarna, säger överstelöjtnanten.

Vid 11.30-tiden på tisdagen blev TV4 Nyheternas team i Ukraina utsatt för en drönarattack. Det var när reporter Johan Fredriksson och fotograf Daniel Zdolsek var var ute på uppdrag i Zaporizjijza-regionen som en missil slog ner i deras bil.

Ingen skadades allvarligt men frågan alla ställer sig nu är om attacken medvetet var ämnad att skrämma journalister som bevakar kriget till tystnad.

– Jag anser att det är ett grovt och vidrigt angrepp från ryssarnas sida. Det här var ett överlagt angrepp. Syftet står klart. Det bör ses som ett försök att döda press- och mediemedarbetare, säger Olena Zhuk, regionråd Zaporizjzja.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, är inne på samma spår; att det handlar om en medveten rysk attack mot journalister.

– Det förefaller så. Med den information jag har nu, och det är ju inte jättemycket, tycker jag det verkar rätt klart.

Paasikivi: Så gick attacken till

Paasikivi menar att det mest sannolika är att det handlar om en VR-styrd drönare, en så kallad attackdrönare som guidats av en mer tekniskt avancerad spanardrönare.

– Då brukar man ha en drönare som spanar ovanifrån och som ger information om vad det finns för mål i området. Sen har man en attackdrönarpilot som sitter med VR-glasögon, förklarar överstelöjtnanten.

– Han ser alltså det som kameran på drönaren ser. Han styr avsiktligt in den här drönaren i målet och han ser det ända till träff och det gör ju, som man ser på bilen, att det blir en ganska begränsad skada.

Här skedde attacken mot TV4:s team
Här skedde attacken mot TV4:s team

Liten laddning

Paasikivi tror att det handlar om en relativt liten sprängladdning – och att den som kontrollerat den har haft full koll på exakt vad målet bestod av.

– Rent generellt kan man definitivt läsa på bilens registreringsskylt och ordet ”press” som står på skyddsvästarna, säger han.

På tisdagskvällen berättar Johan Fredriksson att teamet mår bra men att han känner sig mentalt mörbultad efter det som hänt.

– Och också förbannad över att en permanent medlem av FN:s säkerhetsråd har en militär som medvetet angriper medier på plats i en krigszon. Det är faktiskt fruktansvärt illa, säger han direkt från Zaporizjijza-området.

TV4:s nyhetschef: Därför skickar vi team till krigszoner19 september, 2023
TV4:s nyhetschef: Därför skickar vi team till krigszoner

Relaterat
TV4:s team attackerat av kamikazedrönare: ”Vi hade tur”

TV4:s team attackerat av kamikazedrönare: ”Vi hade tur”