Extern länk
Början på sidans innehåll

Efter fem

Efter fem

Intervjuer, senaste nyheterna och snackisarna varje vardag 17 till 19 och varje söndag 17 till 20. Intervjuer, nyheter och snackisar. Vardagar 17–19 och söndagar 17–20.

Ines, 4, vill ha plats för sin rullstol på läktaren

Vill kunna se systern spela • Dålig tillgänglighet • Kommunen ska utreda

Uppdaterad:Publicerad:

Ines, 4, vill gärna se när storasyster Alma spelar handboll. Men Ines sitter i rullstol och tillgängligheten i sporthallen är dålig.

– Det är jätteviktigt att hon får känna sig delaktig, säger mamma Terese.


Fyraåriga Ines behöver rullstol för att förflytta sig, eftersom hon föddes med cerebral pares. Hon vill gärna ha en plats på läktaren i Celsiushallen i Edsbyn, så att hon kan vara med när storasyster Alma spelar handboll.

– Ines är begränsad i sitt eget utövande, då känns det än viktigare att hon åtminstone kan titta på när andra idrottar, säger mamma Terese.

Skrivit medborgarförslag

Det finns en hiss i idrottshallen, men det går inte att komma in på själva läktaren. Det finns en smal gång bredvid som man kan sitta i, men då hamnar man mitt i gången och är i vägen. Och där får ingen ledsagare får plats. Dessutom är sikten skymd på grund av ett basketmål.

Nu har mamma Terese skrivit ett e-förslag om ordentlig tillgänglighetsanpassning av läktaren.

– Jag har fått mycket respons, det är många som inte tänkt på det tidigare, även vi. Men det är många som håller med, säger mamma Terese.

– Jag delade att jag lagt in medborgarförslaget på Facebook, då kom det in många röster på en gång.

Måste utreda först

Ulf Ståhlberg på Ovanåkers kommun säger att han är medveten om problemet, men säger att man måste utreda först innan man kan göra något.

Mamma Terese menar att bättre tillgänglighet inte bara är för hennes dotter.

– Det är viktigt för alla. Det är inte bara Ines, utan många med fysiska nedsättningar som blir begränsade där.

Relaterat