Unika bilder: Här tvättar kriminella pengar i centrala Stockholm

Totalt 220 miljoner kronor ska ha tvättats – mitt i centrala Stockholm

Polisen kan nu dela med sig av filmer från växlingskontoret World Exchanges lokaler på söder i Stockholm, i juni förra året. Bakom en löstagbar skiva i köket, i taket och i hemliga luckor fann man då ett stort antal påsar märkta med olika namn kopplade till kriminella nätverk.

I påsarna fanns kontanter, totalt 15 miljoner kronor.

– Det är ett unikt ärende med tanke på dess omfattning. Jag skulle nog bedöma att det är det största penningtvättsärendet i alla fall här i region Stockholm, säger Magnus Sohlén, undersökningsledare Polisen.

Vid sin spaning, under över ett års tid, upptäckte polisen medlemmar från ett stort antal olika kriminella nätverk som besökte lokalerna i World Exchange. Det är nätverk från en rad områden i Stockholmsområdet men också från andra delar av Sverige.

Växlingskontoret ska också haft kontakt med kriminella i flera länder som Tyskland, Serbien, Turkiet och Spanien

– Vi misstänker att det här företaget har fungerat som en bank för ett antal kriminella nätverk och kriminella individer. Det rör sig om organiserad systematisk penningtvätt. Och det man har tvättat är egentligen narkotikapengar. Det är så vi ser det, säger åklagaren Ulrika Lindsö.

Övervakningsbilder visar bland annat hur en misstänkt gängkriminell kommer in på växlingskontoret med en väska full med sedlar, som sedan räknas och bokförs i en handskriven svart bokföring.

Förutom omkring 15 miljoner i kontanter har också olika lyxföremål beslagtagits.

Tolv personer står åtalade i härvan där 220 miljoner ska ha tvättas under 1,5 års tid. Samtliga åtalade nekar till brott. Ytterligare sju personer misstänks ha ingått i härvan men de är spårlöst försvunna och är internationellt efterlysta.

Se mer från tillslaget i spelaren ovan.