Extern länk
Början på sidans innehåll

Efter fem

Efter fem

Intervjuer, senaste nyheterna och snackisarna varje vardag 17 till 19 och varje söndag 17 till 20. Intervjuer, nyheter och snackisar. Vardagar 17–19 och söndagar 17–20.

Jens Lapidus: Så ska Sverige komma åt ”Kurdiska räven”

Tre möjliga sätt • ”En knepig situation”

Uppdaterad: Publicerad:

Rawa Majid, mer känd som ”Kurdiske räven”, misstänks stå i centrum för den blodiga konflikten som drabbat både Uppsala och Stockholm den senaste tiden.
Nu tros han befinna sig i Turkiet, som inte vill lämna ut honom till Sverige.
– Det är en knepig situation, säger förre advokaten Jens Lapidus.

Utöver ovan nämnda konflikt misstänks Majid för en rad andra brott. Han är bland annat häktad i sin frånvaro för minst tre fall av anstiftan av synnerligen grovt narkotikabrott och en gång förberedelse till mord.

Just nu befinner han sig av allt att döma i Turkiet. Han är internationellt efterlyst av Interpool, men trots det vägrar Turkiet att lämna ut honom till Sverige, eftersom han har fått medborgarskap i landet.

– Det som är lite märkligt är att han blev turkisk medborgare medan han satt gripen. Han är inte det från början, säger Jens Lapidus.

Majid kommer inte från Turkiet, utan fick sitt medborgarskap på ett annat sätt.

– I Turkiet har de ett system där man kan betala för medlemskap, ungefär 4 miljoner kronor. Då lämnas man inte ut. Det här vill Turkiet ogärna ändra på eftersom det finns många människor som av olika skäl vill bli medborgare där och då faller hela systemet med de här pengarna som kommer in.

Dock fälldes Majid aldrig för någon brottslighet i Turkiet.

– Det är ingen allvarligare brottslighet han har begått i Turkiet, vad vi vet i nuläget.

Finns flera sätt

Enligt Jens Lapidus finns det sätt att få Majid ställa inför rätta. Men det kommer inte gå lätt till.

– Det första man hoppades på var att Turkiet ska utlämna Majid till Sverige. Men det verkar inte gå. Det gör ju inte Sverige heller. Det är ganska naturligt. Vi lämnar ut till Norden, EU och möjligtvis Storbritannien. Men inga andra länder heller. Här kan man inte köpa sig ett medlemskap på en vecka medan man sitter gripen. Den här varianten är nog ganska körd nu.

Byte möjligt

Däremot kan det finnas personer som sitter häktade här i Sverige som är av intresse för Turkiet. Då kan ett byte bli möjligt. Eller kohandel som Lapidus kallar det.

– Då kan Turkiet frångå sin princip om att inte utelämna medborgare. Men jag tycker att det ser mörkt ut. Den kohandeln kommer nog att ske inom ramen för Nato-processen.

Då kan han lämnas ut

Det finns också ytterligare en möjlighet. Det är att man för över lagföringen till turkisk polis och turkisk åklagare som åtalar honom på plats i Turkiet.

Han drar paralleller till en annan person för 15 år sedan. Personen var Denho Acar som var ledare för Original Gangsters vid den tiden.

– Han tog sig till Turkiet, blev medborgare och blev därför inte utlämnad. Det som hände där var att han blev åtalad i Turkiet. Bland annat för brott han har begått i Sverige.

Den sista möjligheten är om Majid skulle lämna landet. Då finns möjligheten att Sverige skulle kunna få reda på det och kunna begära honom utlämnad från något annat land där han inte är medborgare.

– Jag känner inte just Rawa, men den här typen av killar gillar inte att sitta still. De blir uttråkade och de har sina vänner och familj i Sverige, så det är inte omöjligt.

Lapidus tror inte att Majid kommer bli utlämnad till Sverige.

– Om han ställs till rätta, tror jag att det sker i Turkiet.

Se hela inslaget i spelaren19 september, 2023
Se hela inslaget i spelaren
Tilde de Paula Eby och Axel Pileby

Streama Efter fem på TV4 Play

Svenskt aktualitetsprogram där vi får möta intressanta gäster och blir uppdaterade kring dagens mest engagerande nyheter.

Relaterat
Ex-ambassadören: Därför lämnar inte Turkiet ut ”Kurdiska räven”

Ex-ambassadören: Därför lämnar inte Turkiet ut ”Kurdiska räven”

Uppgifter: Utbrytargrupp planerade mörda ”Kurdiska räven” – i Turkiet

Uppgifter: Utbrytargrupp planerade mörda ”Kurdiska räven” – i Turkiet