Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Man knivhuggen i lägenhetsbråk

Spenat återkallas – kan innehålla metall

50 döda i tågolycka i Indien

Senaste dygnet

Plötslig massdöd i floden: ”Vägg av död fisk”

Hundratusentals döda fiskar i Australien

Uppdaterad: Publicerad:

Australiens näst längsta flod har drabbats av plötslig massdöd bland fiskar – igen.
”Väggen av död fisk” sträcker sig över flera kilometer och har fått regeringen att agera.
– Föreställ dig lukten om du lägger en död fisk i diskhon och låter den ruttna i några dagar, säger en boende i området till The Guardian.

Den senaste tiden har hundratusentals fiskar plötsligt dött i Australiens näst längsta flod Darling River, rapporterar Reuters. Bara den senaste veckan har tusentals fiskar dött, enligt landets myndigheter.

På sociala medier sprids filmer där människor åker genom floden som täcks av döda fiskar som flyter på vattenytan.

Floden rinner väster om Sydney och har haft liknande problem tidigare. Under 2018 och 2019 dog en miljon fiskar på grund av dåliga vattennivåer, dålig vattenkvalitet och plötsliga temperaturförändringar.

Den nyss upptäckta massdöden tros bero på låga syrehalter i vattnet.

”Fiskdöden är relaterad till låga syrenivåer i vattnet när översvämningsvattnet drar sig tillbaka” säger regeringen i ett uttalande.

”Vägg av död fisk”

Australienska kanalen ABC rapporterar under lördagen att ett stort antal tjänstemän har skickats till området för att bedöma massdödens omfattning.

The Guardian skriver att ”väggen av död fisk” sträcker sig över flera kilometer. Enligt tidningen kan antalet döda fiskar vara upp mot en miljon.

– Föreställ dig lukten om du lägger en död fisk i diskhon och låter den ruttna i några dagar. Vi har miljoner av dem, säger Graeme McNabb som bor i området till tidningen.

Tidningen har även pratat med Fran Sheldon, professor på Griffith University som varnar för att ännu sämre syrehalter i vattnet när alla de döda fiskarna ruttnar.