Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Deras barn har postcovid: “Känner sig maktlös och frustrerad”

“Orkar inte ens prata” • Har inte gått i skolan på 2½ år

För de flesta barn som får covid-19 blir sjukdomen ganska mild och snabbt övergående. Men ett okänt antal barn i Sverige har fått postcovid och för en del av dem har symptomen blivit svåra. 15-åriga Ima i Stockholm drabbades av extrem trötthet och fick till en början rådet att vila . För henne finns ingen ork i dagsläget och hon orkar idag knappt prata utan kommunicerar genom att visa sina fingrar.
– Ibland orkar hon sitta uppe och se en film. Det är jättetufft att se sitt barn så sjukt, man känner sig maktlös och frustrerad, säger hennes mamma Alexandra i Nyhetsmorgon.

Har inte gått i skolan på 2½ år
12-åriga Eskil i Göteborg har knappt varit i skolan på 2½ år. Idag, när han går i årskurs 6, har han lektioner på Teams 2 gånger per vecka, resten av tiden ligger han oftast i soffan. Ibland hör en kompis av sig på telefon, säger pappa Erik.

I dagsläget finns inget botemedel mot sjukdomen, utan bara symptomlindring. Men på Kronprinsessan Victorias barnsjukhus i Linköping startar nu en studie om barn med just postcovid. Men även om symptomen kan lindras medicinskt i framtiden känner sig pappa Erik frustrerad:
– Även om ett läkemedel kommer finnas om 5 år är det fortfarande en jättelång tid för någon som är 12 år, säger han.

Hör föräldrarna vittna om sina barns liv efter covid i spelaren ovan.

Stor studie om barn med postcovid:  ”Behöver bedöma varje barn individuellt”

Stor studie om barn med postcovid: ”Behöver bedöma varje barn individuellt”