Drottningarna

Här följer vi livet för några av Sverige mest fascinerande drottningar. Bland tidstypiska kostymer och fantastiska miljöer leder skådespelaren Sofia Helin oss genom historien och möter mäktiga kvinnor som varit med och format vår tid.

Här följer vi livet för några av Sverige mest fascinerande drottningar. Bland tidstypiska kostymer och fantastiska miljöer leder skådespelaren Sofia Helin oss genom historien och möter mäktiga kvinnor som varit med och format vår tid.

Boktips för den som vill lära sig med om Victoria av Baden

Vill du lära dig mer om Victoria av Baden. Här kommer lite boktips:

Könets krona: representationer av svenska drottningar från stormaktsenvälde till medborgarsamhälle. Diss. Göteborg : Avigail Rotbain, (2019). Göteborgs universitet, 2019 Tillgänglig på Internet: http://hdl.handle.net/2077/60328

Livkuskens berättelse - Carl Stenson - chaufför åt kungliga Drottning Victoria av Sverige: om kärlek, plikt och politik (2010), Stig Hadenius.

Drottning Victoria - ur ett inre liv. En existentiell biografi. (2012) Anders Jarlert

Drottning Victoria (1963), Heribert Jansson.

Gustav V och andra världskrigen, Eric Carlsson.

En osalig ande: Berättelsen om Axel Munthe (2015), Bengt Jangfeldt.

Livmedikus Axel Munthe : konsten att leva (2020), Anna Bråtelius, Susanne Martinelle.

Boken om San Michele (1929), Axel Munthe.

Bakom den gyllne fasaden. Gustaf V och Victoria: Ett äktenskap och en epok. (2002) Gustaf von Platen.

Victoria – Sveriges drottning, Stockholm (1980), Margit Fjellman.
Drottning Victoria 1862-1930, i Familjen Bernadotte-kungligheter och människor, (2010) Kerstin Hagsgård, red. Ingvar von Malmborg.

Bernadotternas drottningar, (1979) Lars O Lagerqvist.

Drottningar är också människor: Sex kvinnoöden på Stockholms Slott (1996) Agneta Ulfsäter-Troell.

Den nationella modern: Moderskap i konstruktioner av svensk nationell gemenskap under 1900-talets första hälft (2002), Charlotte Tornbjer.


Lästips för samtliga avsnitt av Drottningarna:

Svenska drottningar, Karin Tegenborg Falkdalen (2020).

Dödens teater: kungliga svenska begravningar genom 500 år, Lena Rangström (2015).

En brud för kung och fosterland. Kungliga svenska bröllop från Gustav Vasa till Carl XVI Gustaf, Lena Rangström (2010).

Kanonsalut och vaggor; kungliga födslar och dop, Lena Rangström (2012).

Politik och passion: Svenska kungliga äktenskap under 600 år, red, Henric Bagerius (2015).

Drottningar, kvinnlighet och makt, red Anne Marie Dahlberg, 1999.

En roll i förändring - drottningarna i Sverige 1850 - 1950 i Drottningar, kvinnlighet och makt, Malin Grundberg, red Anne Marie Dahlberg, Stockholm, Livrustkammaren 1999.Vill du veta ännu mer om de svenska drottningarna kan du hitta mer information här:

https://www.sfv.se/upptack-mer/moten-med-vara-svenska-drottningar/

https://livrustkammaren.se/sv/search/node/drottningar

https://www.kungligaslotten.se

Målningar i avsnittet om Victoria av Baden

I Drottningarna visas ett stort antal historiska målningar. Här kan du se vad målningarna i avsnittet om Victoria av Baden heter, vem som gjort dem och var de finns att se i verkligheten.

Stressen över Karl XV kvinnoaffärer ger Louise av Nedeländerna anfall

Karl XV var ökänd för sina kvinnoaffärer. Något som var oerhört stressande för Louise av Nederländerna. Hon får regelbundet någon form av anfall där hon faller till golvet och svimmar. Och hon får dem oftast när Karl är med vilket kan tyda på att det är stressrelaterat.

Målningar i avsnittet om Désirée Clary

I Drottningarna visas ett stort antal historiska målningar. Här kan du se vad målningarna i avsnittet om Désirée Clary heter, vem som gjort dem och var de finns att se i verkligheten.

Målningar i avsnittet om Fredrika av Baden

I Drottningarna visas ett stort antal historiska målningar. Här kan du se vad målningarna i avsnittet om Fredrika av Baden heter, vem som gjort dem och var de finns att se i verkligheten.

Lovisa Ulrika planerar en statskupp

I hemlighet planerar Lovisa Ulrika en statskupp. För att kunna göra det krävs det pengar. Därför byter hon i hemlighet ut briljanterna i sin kröningskrona mot bergskristaller och smugglar ut de riktiga stenarna utomlands.

En hetvägg blir kung Adolf Fredriks sista måltid

Efterrätter semla med mjölk blir kung Adolf Fredriks sista måltid. 30 år efter att Lovisa Ulrika och Adolf Fredrik träffades första gången skiljs de nu åt för alltid och hon är djupt förtvivlad.

Målningar i avsnittet om Hedvig Eleonora

I Drottningarna visas ett stort antal historiska målningar. Här kan du se vad målningarna i avsnittet om Hedvig Eleonora heter, vem som gjort dem och var de finns att se i verkligheten.

Drottning Kristina vägrade underordna sig en man

Drottning Kristina vägrade underordna sig en man och gifta sig. Däremot hade hon en nära relation med sin favorithovdam Ebba Sparre. Det syns i brev dem emellan. Men var det bara en vänskap eller var det något mer mellan dem?

Målningar i avsnittet om Drottning Kristina

I Drottningarna visas ett stort antal historiska målningar. Här kan du se vad målningarna i avsnittet om Drottning Kristina heter, vem som gjort dem och var de finns att se i verkligheten.