Avsaknaden av kvinnliga förebilder hotar svensk damhockey

En ny undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av DHL, visar att hockeyspelande tjejer saknar kvinnliga förebilder inom hockeyn. Saknaden av kvinnliga förebilder riskerar att på sikt hota svensk damhockey.

Undersökningen visar att 70% av dem som har en kvinnlig förebild tror att de kommer att fortsätta spela ishockey i vuxen ålder.
Av de tjejer som istället endast har en manlig förebild, tror 53% att dom kommer att fortsätta spela seniorhockey.
Endast 38% av dem som helt saknar förebild tror att deras hockeykarriär kommer att sträcka sig till en vuxen ålder.

Bristen av just kvinnliga förebilder blir tydlig i undersökningen, där endast 1/3 har en kvinnlig förebild samtidigt som många slutar spela hockey i tidig ålder. DHL har nu tillsammans med flera SDHL-spelare tagit fram fram ett mentor-program. Där unga tjejer kan boka in möten med SDHL-spelare, för att få tips och inspiration i sitt hockeyspelande

 – Det är jätteviktigt att vi skapar idoler och förebilder för unga tjejer, säger Ebba Berglund, spelare i Luleå som är en av de spelare som är en del av satsningen.
Svenskt stafettfiasko efter vallamiss

Det svenska damstafettlaget var långt från medaljerna efter att vallateamet missbedömt förhållandena på de klassiska sträckorna rejält.

Sveriges spelplatser i EM kan flyttas

Sverige är tänkt att spela sina matcher i Bilbao i Spanien och i Irlands huvudstad Dublin. Men nu rapporterar nyhetsbyrån AP att de städerna, samt matcherna på Hampden Park i Glasgow riskerar att tappa sina värdskap.

Match flyttades efter hot mot vaktmästare

Väsby i hockeyallsvenskan skulle ta emot Södertälje på hemmaplan i Renew Arena, men bara timmar innan stängdes hallen och matchen tvingades flytta till Södertälje. Detta efter att vaktmästare som arbetar i anläggningen blivit utsatta för bland annat hot och misshandel.

Isaks målsvit bruten mot Real Madrid

Alexander Isaks sex matcher lång målsvit i den spanska ligan bröts på tisdagskvällen. Isaks Real Sociedad spelade oavgjort borta mot Real Madrid.

Möt supervallaren bakom VM-succén

Jonna Sundling är något oväntat VM-drottning i Oberstdorf med två guld hittills. Bakom framgångarna finns supervallaren Perry Olsson.

Fiasko för Malmö – ute ur cupen

Malmö FF är utslaget ur svenska cupen. Regerande svenska mästaren förlorade måstematchen borta mot GAIS och står därmed på noll poäng med en match kvar av gruppspelet.

Önerud om cancern: "Som en dödsom"

För drygt ett år sedan drabbades Simon Önerud av hudcancer. Nu berättar HV71:s lagkapten för första gången om den tuffa perioden.

Asllani närmar sig comeback

Efter hjärnskakningen för två veckor sedan är Kosovare Asllani på bättringsvägen. Real-Madrid-stjärnan är med på landslagslägret på Malta och hoppas på att vara redo för spel inom kort.

Sportåret 2020

2020 var ett märkligt år. Inte minst för idrotten. Vi har låtit våra profiler minnas tillbaka. Vad minns man från idrottsåret.