Furuviksparken begick flera lagbrott när dom sköt schimpanserna som rymde i slutet av förra året. Det anser Annika Norée, docent i straffrätt, som granskat fallet och som medverkar i TV4-dokumentären Schimpanserna på Furuvik som finns i på TV4 Play.
– Både jakten på, dödsskjutningen av och underlåtenheten att ge adekvat vård till skadade djur, säger hon.
Den 1 juli förra året trädde en ny lag om grovt djurplågeri i kraft, och det är bland annat mot den lagen som Furuvikparken brutit, menar Annika Norée, docent i straffrätt:
– Det som har hänt i Furuviksparken är så nära man kan komma gärningsbeskrivningen för det här nya brottet. Att utsätta djur för otillbörligt lidande.
Fyra schimpanser sköts ihjäl, en skadesköts och tre fick vänta i ett iskallt aphus med döda flockmedlemmar bland sig – och det har vållat djuren både fysiskt och psykiskt lidande menar Norée. Dessutom hade parken inte någon dispens för att skjuta ihjäl djuren.
– Man får inte avliva schimpanser med jaktvapen, de ska avlivas med bedövningsmedel av veterinär, säger Annika Norée.
Skadeskjuten med hagelgevär
Schimpansen Selma blev skadeskjuten med ett hagelgevär och konstaterades två månader senare ha kvar blyhagel i kroppen och vara blind på ena ögat.
Vilka det var som deltog i jakten på schimpanserna och avlossade skott, vill parken inte gå in på. Men enligt Annika Noree kan också skyttarna personligen komma att ställas till svars. Nåt även vd:n är medveten om.
– Skytten har alltid ett ansvar att få ett välplacerat skott och att man kan göra det. Jag har inte jägarexamen eller kan hur de olika vapnen fungerar, eller när man använder vilket vapen, säger Furuvikparkens vd Sandra Wilke.
Vill se prövning
Parkens vd vill inte kommentera om lagbrott kan ha begåtts, med hänvisning till att en polisutredning pågår.
– Vi har bistått dem på alla sätt vi kan, så att de ska få all information och kunna göra en rättvis bedömning, säger Wilke.
– Det skulle vara bra med ett vägledande avgörande och få frågan om det nya brottet grovt djurplågeri prövat, så jag hoppas att åklagaren går vidare och får det här prövat i en domstol, säger Norée.
Se Annika Norées kommentar i klippet ovan.