Het debatt i studion efter kritiken mot SR

Wolodarski: Den frågan alla ställer sig är varför vi inte fick veta någonting

Sveriges Radios vd Cilla Benkö och Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski möttes i en debatt om kritiken mot SR efter islamistaffären. Wolodarski kritiserar Sveriges Radio för att ha försökt begrava historien, i tysthet.

– Den frågan alla ställer sig är varför vi inte fick veta någonting. Jag är en varm anhängare av public service och jag hade velat att de själva hade gått ut med det här, sade Wolodarski.

Cilla Benkö vill inte kommentera vad Ekots chef visste om relationen mellan den tidigare reportern och Raad al-Duhan, men tycker att besluten runt reportern varit korrekta.

– Baserat på den informationen som chefen hade – när reportern självmant valde att lämna ekoredaktionen, baserat på det, så fattade han rätt beslut. Det fanns ingen information då som var av så stort allmänintresse att man skulle gå ut och publicera det, sade hon i debatten.

Avslöjandet om den tidigare Ekotreportern

Sajten Doku avslöjade i början av maj att en reporter på Ekoredaktionen haft en nära relation med Raad al-Duhan, en av de sex män som av Säpo pekats ut som ett hot mot rikets säkerhet och som regeringen 2019 beslöt att utvisa.

Enligt Sveriges Radio slutade reportern på egen begäran i oktober 2020 efter att året före ha gjort ett antal reportage de sex männens fall - men efter avslöjandet har kritik riktats mot att Ekots ledning inte tidigare offentligt berättat om händelsen.

Se hela debatten mellan Benkö och Wolodarski i spelaren ovan.