Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Idag 20:45

Betydande lavinfara i fjällen

Risken för laviner är betydande i den nordligaste delen av fjällkedjan, i Abisko-Riksgränsenområdet och kring Kebnekaise.

Betydande lavinfara motsvarar 3 på en femgradig skala.

"Även om situationen inte på långa vägar är lika allvarlig som i Nordnorge så har vi ett farligt snötäcke även i en del områden som ligger nära den norska gränsen, exempelvis Kirunafjällen", säger Mattias Tarestad vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst i ett
pressmeddelande.

Läs mer

Idag 20:35

Farlig djurparasit hittad i Sverige

Ett fall av den ovanliga parasiten rävens dvärgbandmask har upptäckts i Dalarna. Parasiten kan orsaka allvarlig sjukdom hos människor, men risken att drabbas är "minimal" enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

Sedan 2021 har endast två fynd av parasiten gjorts i Sverige. Det aktuella fallet var en räv som sköts i fjol på Kalkberget, strax söder om Borlänge.

"Parasiten kan förväntas finnas fläckvis i landet, något som övervakningen 2011–2014 visade. I den pågående övervakningen tar vi in prover från hela landet men bara ett nytt fall har hittats tidigare, det var 2021 i Kungsbacka", skriver Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), i ett pressmeddelande.Läs mer

Idag 19:46

Dubbla guldspadar till Kalla fakta

Det blev dubbla Guldspadar till TV4:s grävredaktion Kalla fakta när Föreningen Grävande journalister höll sin prisutdelning på lördagen.

Granskningen "Smutsiga personuppgifter" tilldelades guldspade i kategorin etermedia riks nyhet och "Partiernas hemliga pengar" i kategorin etermedia riks dokumentär.

Bakom granskningarna står bland andra reporter Emil Hellerud, som tog emot båda priserna på scen.

– Det var sagt att det inte skulle vara några aprilskämt här ikväll, men det känns nästan så. Tack så jättemycket, säger han.

Sara Recabarren är redaktör på Kalla fakta och gläds åt att det nylanserade format som "Smutsiga personuppgifter" använt har fått ett stort genomslag.

– Det är fanatiskt kul! Vi arbetar nu med både snabbgräv och längre format – och det är kul att se att den här satsning faktiskt har lett till något och att vi uppmärksammas på de här viset, säger hon.

Totalt var tre av Kalla faktas granskningar nominerade: "Barnen på fjärde våningen", "Partiernas hemliga pengar" och “Smutsiga personuppgifter“.

Läs mer
Senaste dygnet

Dansk ex-minister fälls i riksrätt – döms till 60 dagars fängelse

Skiljde asylsökande par åt • Första riksrättsfallet på nära 30 år i Danmark

Den danska före detta invandringsministern Inger Støjberg fälls i riksrättsprocess, rapporterar Danmarks Radio.

Stöjberg stod anklagad för att, när hon var minister, ha infört ett direktiv om att skilja asylsökande par åt, i fall där den ena parten var minderårig.

Totalt separerades 23 par, utan att varje fall prövades individuellt, vilket är olagligt.

Hon riskerade upp till fyra månaders fängelse. Efter att riksrättsprocessen mot Inger Støjberg avslutats står det klart att hon döms till 60 dagars fängelse, uppger danska nyhetsbyrån Ritzau.

”Målet var att motarbeta barnäktenskap”

Inger Stöjberg har tidigare sagt att hon har velat kämpat för att skydda minderåriga flickor - så kallade barnbrudar - i danska flyktingboenden.

En granskningskommission har kommit fram till att Stöjberg var medveten om att instruktionen var lagvidrig och slår även fast att den bröt mot såväl Europakonventionen som FN:s barnkonvention.

Senast någon ställdes inför riksrätt i Danmark var för nära 30 år sen.

I spelaren ovan: Se mer om det uppmärksammade fallet som skakat Danmark.