TV4Nyheterna avslöjar: Sverige tyst om AI-robotar

Kritiker kallar det "mördar-robotar" • Kräver att de förbjuds

Svenska regeringen vill enligt sin egen utrikesdeklaration att FN ska förbjuda vapen som med artificiell intelligens kan välja mål och fatta beslut om att döda. Men hittills har Sverige inte krävt något beslut på de FN-möten som varit.

Utvecklingen av AI-robotar som kan använda vapen går snabbt. Robotar som dödar människor beskrivs som en ny generation krigsföring.

- Den tekniska utvecklingen går extremt mycket snabbare än den folkrättsliga, därför är det viktigt att ha ett förbud, säger Gabriella Irsten, politiskt sakkunnig IKFF, Internationella kvinnoförbundet för Fred och frihet.

Med hjälp av artificiell intelligens kan maskiner välja ut måltavlor och ta beslut om att döda. Hon varnar för att tekniken kommer att leda till en högteknologisk kapplöpning, när soldaters liv inte står på spel.

Samtidigt är det svårt att för tekniken att skilja vän från fiende, vilket riskerar att leda till civila dödsoffer.

Hittills har 30 länder krävt förbud i FN, där frågan diskuterats sedan 2013. Sverige har hållit en låg profil.

Då återvänder äntligen Vänner-gänget till tv-rutan

Hela originalgänget från superhyllade 90-talskomedin ”Vänner” gör snart efterlängtad återkomst i tv-rutan. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer är med i en återföreningen. Tyvärr handlar det dock inte om en helt ny säsong av tv-serien. Streamingtjänsten HBO Max har nämligen avslöjat att det istället endast är ett specialavsnitt som släpps 27 maj. Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen, berättar allt vi vet om återföreningen och vilka storsummor skådespelarna dragit in genom åren.