Så vill riksdagspartierna kraftsamla mot kvinnovåld

Damberg: Mannen ska åka ut ur bostaden, inte kvinnan

Regeringen håller pressträff efter dagens partisamtal om kvinnovåldet. Under pressträffen väntas flera förslag läggas fram till ytterligare lagförändringar.

– Varje gång en man angriper en kvinna är det ett misslyckande för samhället. Det får inte ske, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP)

Ett åtgärdsprogram är på väg att tas fram och kan enligt jämställdhetsministern presenteras om några veckor.

Statsminister Stefan Löfven meddelade under dagen via sin Facebooksida att han har gett i uppdrag till jämställdhetsminister Märta Stenevi, justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg att intensifiera arbetet och föreslå ytterligare åtgärder.

Skärper lagstiftningen på fyra punkter

  • Fridskränkningsbrotten utvidgas.

  • Fotboja görs till möjligt förstahandsåtgärd vid beslut om utvidgat kontaktförbud.

  • Skärpt straff för överträdelse av kontaktförbud, och ansvarsfrihet vid ringa fall avskaffas.

  • Lättare att ge mannen kontaktförbud gällande den gemensamma bostaden

Se mer om förslagen i spelaren ovan.

Då återvänder äntligen Vänner-gänget till tv-rutan

Hela originalgänget från superhyllade 90-talskomedin ”Vänner” gör snart efterlängtad återkomst i tv-rutan. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer är med i en återföreningen. Tyvärr handlar det dock inte om en helt ny säsong av tv-serien. Streamingtjänsten HBO Max har nämligen avslöjat att det istället endast är ett specialavsnitt som släpps 27 maj. Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen, berättar allt vi vet om återföreningen och vilka storsummor skådespelarna dragit in genom åren.