Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Påven på sjukhus igen – för hälsokontroll

EU-domstol fördömer Ryssland efter Navalnyj-attacken

Man i 75-årsåldern försvunnen – stor sökinsats

Senaste dygnet

S skarpa kritik: ”Löftet om en rivstart mot gängen har svikits”

Tobias Baudin (S) till justitieministern Gunnar Strömmer (M) : ”Skulle stå för sitt löfte”

Uppdaterad: Publicerad:

Socialdemokraternas Tobias Baudin och Ardalan Shekarabi riktade skarp kritik mot regeringens utlovade kriminalpolitik vid en pressträff under torsdagen.
– Ska man knäcka gängen måste man mena allvar i sina löften, säger Tobias Baudin till TV4 Nyheterna.

Under pressträffen lägger Tobias Baudin (S), partisekreterare, och Ardalan Shekarabi (S), rättspolitisk talesperson, fram vad de anser vara nya vallöftesbrott från regeringen.

– Löftet om en rivstart mot gängen har svikits, säger Tobias Baudin.

De menar att Moderaterna (M) och Sverigedemokraterna (SD) hade ett högt tonläge i valrörelsen gällande en rivstart mot gängen när de utlovade lagförslag som skulle vara på plats redan i år.

”Gunnar Strömmer skulle stå för sitt ord”

Under valrörelsen lade justitieministern Gunnar Strömmer (M) fram löften gällande dubbla straff för gängkriminella, möjlighet till visitationszoner och system med anonyma vittnen, vilka ska redovisas 1 juni 2023.

Även att det ska bli straffbart att delta i kriminella gäng, ett lagförslag som ska redovisas den 29 december.

– Väljarna som lade sin röst på Tidöpartierna litade på att Gunnar Strömmer skulle stå för sitt ord, säger Tobias Baudin.

– Jag tror han anser sig vara kompetent och kunnig på frågorna och då ska man vara väldigt noga med vad man lovar väljarna, säger han vidare till TV4 Nyheterna.

Att leverera löftena som lovat visar sig enligt S inte vara möjligt.

– Nu kan vi lägga till fyra nya löftesbrott och addera den redan välfyllda listan, säger Tobias Baudin.

S: Vallöftena var inte realistiska

Till TV4 Nyheterna säger Ardalan Shekarabi att löftena inte var realistiska.

– De var väldigt tydliga med att de här förslagen skulle ligga på bordet 1 juni 2023 och tyvärr kommer man inte att hålla de löften man gav till väljarna. Det är löftesbrott och det är allvarligt.

Under pressträffen la han fram anledningarna till varför vallöftena inte kommer kunna genomföras vid utsatt tid. Gällande dubba straff för gängkriminella sade Ardalan Shekarabi:

– Moderaterna med Gunnar Strömmer i spetsen lovade att förslaget skulle var klart. Av det underlag vi har fått är ingen utredning tillsatt. Det vallöftet kommer inte hållas.

Vidare säger han att utredningar är tillsatta gällande lagförslagen om visitationszoner och anonyma vittnen, men att de inte kommer kunna presenteras nästa vecka. Avslutningsvis tar han även upp lagförslaget om att det ska bli straffbart att delta i kriminella gäng.

– Nu konstaterar man att detta är en grundlagsfråga, det kommer krävas en grundlagsändring. Någon utredning om grundlagsändring är inte tillsatt, säger Ardalan Shekarabi.

Gunnar Strömmer svarar på kritiken i ett sms till TV4 Nyheterna:

”Den grova organiserade brottsligheten är systemhotande – läget är utomordentligt allvarligt. Hade (S) under sina åtta år bara fattat några av alla de beslut som vi tagit under våra första åtta månader, hade Sverige varit betydligt bättre rustade för att möta problemen. Nu lägger vi därför om politiken på snart sagt alla områden med ett enda mål: Att trycka tillbaka brottsligheten och återupprätta tryggheten i Sverige.”, skriver han.