Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Idag 19:46

Beslutet: Pence måste vittna mot Trump

Federala domaren James Boasberg har beslutat att förre detta vice president Mike Pence måste vittna inför en jury om händelserna som ledde fram till stormningen av Kapitolium, rapporterar amerikanska medier.

Vittnesmålet, som bland annat syftar till att få klarhet i konversationer mellan Pence och Trump innan 6 januari, kommer att göras i samband med den särskilda utredning mot ex-presidenten Donald Trump och hans försök att ogiltigförklara valet 2020.

Mike Pence kan välja att överklaga beslutet och det är ännu oklart om han kommer att göra det.

Läs mer

Idag 19:16

Äldre kvinna till sjukhus – blev påbackad av plogtraktor

En kvinna i 85-årsåldern har fått föras till sjukhus efter att ha blivit påbackad av en traktor som utförde plogarbete norr om Uppsala. Det är oklart hur skadad kvinnan är.

Polisen larmades till platsen strax efter klockan sex på kvällen och har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada.

Läs mer

Idag 19:14

Man döms till livstids fängelse efter tortyrmord

En man i 50-årsåldern döms till livstids fängelse för mordet på en man i 35-årsåldern i Sundsvall förra våren. Det rapporterar SVT Västernorrland.

Enligt domen betecknas mordet som brutalt med tortyrliknande inslag. Fyra knivar, en sax och en potatisskalare användes och mordet tros ha varit mycket utdraget.

Männen var bekanta med varandra.

Läs mer
Senaste dygnet

”Skojbråket” spårar ur – ung man råkade skjuta sin vän i huvudet

”Vi behöver fucking ambulans!” • Misstänks för mordförsök • Se bilder från festkvällen

Tre unga vänner tog sig till en lägenhet i centrala Nyköping den 29 november förra året för en fest.

Vid 22-tiden ringde en av dem i panik till SOS-alarm.

– Vi behöver fucking ambulans, skicka fort. Han har blivit skjuten. I huvudet, i fucking huvudet. Snälla, snälla skicka nån. Jag vill inte han ska fucking dö, säger han i larmsamtalet och pekar ut en annan i kompisgänget som gärningsman.

När polis och ambulans anlände till bostaden hittades den skjutne mannen livshotande skadad. Han överlevde enligt åklagaren ”av ren tur” men är ännu inte återställd. Hans 18-årige vän, jämnårig med offret, åtalades i slutet av januari misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. I andra hand har åklagaren åtalat den unge mannen för grovt vållande till kroppsskada.

Åklagaren: Någon form av skojbråk

Polisens utredare undersökte vännernas telefoner och kunde se att åtta mobilfilmer spelats in den aktuella kvällen. Sju av klippen visade hur kompisarna festade, satt tillsammans i soffan och umgicks, drack sprit, poserade med en pistol och även avlossade ett skott ut ur lägenhetsfönstret – in i bostadsområdet. Filmer som TV4 Nyheterna nu kan visa.

Den åttonde inspelningen föreställer enligt åklagaren hur festkvällen slutar i ett mordförsök.

– På kvällen har någon form av skojbråk uppstått och vapnet plockats fram. I ett läge gör plötsligt den misstänkte mantelrörelse, riktar vapnet mot sin kompis och trycker av, säger kammaråklagare Fredrik Beijar.

Yrkar på tio års fängelse

18-åringen har nekat till mordförsök men erkänt grovt vapenbrott. Åklagaren berättar att den unge mannen inte bedöms ha haft för avsikt att döda sin vän.

– Jag menar att hans handlande och agerande just i detta ögonblick visar att han varit likgiltig inför följden att vapnet skulle gå av och hans kamrat träffas, säger Beijar.

Domen meddelas av Nyköpings tingsrätt den 13 februari. Den åtalade sitter fortfatt häktad. Åklagaren har yrkat på tio års fängelse.

I spelaren ovan: Filmerna från festkvällen som åklagaren använt som bevisning under rättegången.