Extern länk
Början på sidans innehåll

Spionbröderna Kia

Spionbröderna Kia

Allt om spionåtalet mot de två bröder som misstänks ha spionerat för Ryssland. Den äldre broder har jobbat för flera svenska myndigheter, som Försvarsmakten och Säkerhetspolisen.Allt om åtalet mot bröderna som misstänks ha spionerat för Ryssland.

Direktrapportering

Peyman Kia erkänner spioneri även i rätten

Hovrättsförhandlingarna har startat • Se direktrapporteringen

Uppdaterad: Publicerad:

I dag inleds hovrättsförhandlingarna i det mycket uppmärksammade målet mot de spiondömda bröderna Kia. Bröderna dömdes i tingsrätten för grovt spioneri för att ha lämnat svenska försvarshemligheter till ryska underrättelsetjänsten GRU.

I tio års tid ska bröderna ha spionerat för Rysslands räkning. I januari dömdes den äldre brodern Peyman Kia till livstids fängelse och för den yngre brodern Payam Kia blev det nästan 10 år, båda dömdes mot sitt nekande. En överklagan till hovrätten var väntad – och om de håller tingsrättens linje återstår nu att se.

– Uppenbarligen har tingsrätten tyckt att bevisningen räcker till för att komma fram till fällande domar. Då är det rimligt att anta att det inte blir några stora förändringar i hovrätten. Men, något säkert underlag att stå på när man ska göra en prognos det har vi inte, säger Runar Viksten, före detta ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen.

Äldre brodern har erkänt vissa delar

TV4 Nyheterna har tidigare kunnat berätta att Peyman Kia bland annat erkänt delar av gärningsbeskrivningen. Blir det fällande domar i hovrätten, kan det enligt Runar Viksten sända viktiga signaler.

– Det är väl också viktigt för Säkerhetspolisen som har svarat för utredningen att kunna visa att man har förmåga att man har förmåga att få ihop så mycket till utredningen att det räcker till en fällande dom.

I spelaren ovan: Ljudupptagning från rätten med Peyman Kias advokat.

Relaterat
Peymans brev till sin lillebror: ”La alla korten på bordet”

Peymans brev till sin lillebror: ”La alla korten på bordet”

Peyman Kia erkänner i förhör med Säpo: Jag gjorde det för pengar

Peyman Kia erkänner i förhör med Säpo: Jag gjorde det för pengar