Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Svensk myndighet i miljardaffär med Lukasjenko

Kalla fakta avslöjar Exportkreditnämndens affär med diktatorn

Uppdaterad: Publicerad:

Kalla fakta avslöjar nu hur svenska Exportkreditnämnden, EKN, garanterat nära 2 miljarder i en affär som gynnar diktatorn Aleksandr Lukasjenko i Belarus – samtidigt som diktatorn med brutalitet fängslat, torterat och till och med dödat människor som demonstrerat för demokrati efter landets riggade val.

Sverige har fryst biståndet till statliga aktörer i Belarus, och ställt sig bakom EU:s handelssanktioner mot landet. Men i slutet av september, när våldet i Belarus är som brutalast, bestämmer sig en svensk myndighet för att stötta en miljardaffär som gynnar diktaturen.

Beslutet fattas på högsta nivå

Det är Exportkreditnämnden som går in som garant, för att hjälpa regimens statliga energibolag Brestenergo att köpa svenska gasturbiner. Beslutet fattas på högsta nivå – av generaldirektören Anna-Karin Jatko och Exportkreditnämndens styrelse.

Pavel Latushko, var tidigare minister i Lukasjenkos regering, men är idag oppositionspolitiker i exil. Han reagerar starkt på Sveriges stöd till affären.

– Jag är frustrerad. Tusentals människor arresterades och fängslades under dessa åtta månader. Att Sverige i det läget samarbetar med regimen – det kan jag aldrig acceptera.

Se hela Kalla Faktas avslöjande i spelaren ovan.

Relaterat
”Man får sparken om man förespråkar demokrati”

”Man får sparken om man förespråkar demokrati”

"EKN följer den svenska handelspolitiken"

"EKN följer den svenska handelspolitiken"