Här kan du bötfällas för felparkerad elsparkcykel

Startar pilotprojekt i en stad: ”Vill kunna ge repressalier”

Den svenska elsparkscykeluthyraren Voi ska börja ta ut en avgift på 250 kronor av användare för felparkerade elsparkcyklar i Helsingborg.

Initiativet är en pilot och väntas sprida sig till hela landet. Felparkerade elsparkcyklar har väckt debatt sedan de plötsligt dök upp i stadsmiljön. Samtidigt som Stockholms stad börjar ta ut en avgift för felparkerade elsparkcyklar av uthyraren så meddelar VOI nu att de ska testa att ta ut motsvarande avgift från förarna i Helsingborg.

- Självklart kommer det här att ske efter varningar och tydliga instruktioner, men då kommer vi att kunna bötfälla användarna. Målet är att vi ska kunna ge repressalier till den lilla minoritet som felparkerar, säger Eric André som är Vois Sverigechef, till TV4 Nyheterna.

Avgiften kommer att börja tas ut i Helsingborg den här veckan. Om testet faller väl ut väntas initiativet sprida sig till resten av landet och Voi hoppas att det då kan bli en ny branschstandard.

Det kommer att fungera genom att användarna får fota sin parkering, varpå Vois personal tittar på bilderna. Enligt företaget är det möjligt att ta ut en avgift för dåligt parkerade elsparkcyklar genom att reglera detta i företagets användaravtal.