Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Stora skillnader i regionerna för när tredje dosen ges till yngre

Här är sämsta regionen – bara en tredjedel av 65-plussarna har fått tredje dosen

Uppdaterad: Publicerad:

Flera regioner planerar att öppna tidsbokningen för dos 3 i grupper under 65 före jul. Det visar TV4 Nyheternas enkät till regionerna. Och medan Norrbotten redan öppnade slussarna för yngre åldersgrupper igår, planerar Gävleborg och Västernorrland att vänta till efter årsskiftet.

I Fyris park i Uppsala, var det bara 65 plussare som fick sin tredje spruta igår. Skillnaderna i landet för när den tredje dosen ska börja ges till yngre åldersgrupper är stora, visar TV4 Nyheternas enkät. Några regioner bedömer att man inte kommer hinna öppna före årsskiftet, medan andra, däribland Uppsala, planerar att att ge klartecken före jul.

- Vi har vaccin, och vi har vaccinationstider för att klara det, säger Anna Gillman, biträdande. Men det gäller ju att medborgarna går dit och blir vaccinerade, det är det som är utmaningen.

Uppsala sämst

Uppsala har hittills legat sämst till i landet; bara en fjärdedel av dom mellan 65 och 79 har fått den tredje sprutan. Nåt man tror beror på att många äldre har väntat på att bli kallade.

- Ja, vi väntade ju på ett brev, att vi skulle få ett brev på posten, för så var det ju förut, säger Kerstin Åkerblad, som just vaccinerat sig. Men nu stod det ju i tidningen att det skulle dröja och att det fanns doser.

I klippet ovan: Här kan du få tredje dosen före jul – se hur det ser ut i din region