Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheter

Hon grundlurades av Macchiarini – utlovades ”århundradets bröllop”

Påven skulle viga • Barack Obama och Elton John inbjudna gäster

Uppdaterad: Publicerad:

De skulle vigas av påven på Paolo Macchiarinis lyxiga sommarresidens, Barack Obama och Elton John var några av en rad kändisar som skulle gästa. Det skulle helt enkelt bli århundrades bröllop, utlovade den nu åtalade skandalkirurgen Paolo Macchiarini. Men vad Benita Alexander, som såg en rosenskimrande framtid med drömmannen, inte visste var att hon blev grundlurad.

– Jag förstår varför folk tycker att det låter absurt, men den här mannen är en patologisk lögnare, berättar Benita Alexander för TV4 Nyheterna.

Det var sex veckor före det planerade bröllopet som Benita Alexander upptäckte den första lögnen och sedan insåg hon att det ena efter det andra som Macchiarini utlovat inte var sant. Bland annat fick hon redan på att han fortfarande var gift med en annan kvinna.

– Inget med bröllopet var sant. Allt var bara en sjuk fantasi i hans huvud, berättar Benita Alexander.

I klippet ovan berättar Benita Alexander hela storyn om bluffbröllopet

Macchiarini inför rätta

På onsdagen började rättegången mot Paolo Macchiarini, som står åtalad för grov misshandel av tre av hans tidigare patienter, som under åren 2011 till 2012 fick syntetiska luftstrupar inopererade. Enligt åklagarna skedde ingreppen "helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet" och bröt mot lagen. Rättegången mot kirurgen är planerad att pågå under tretton dagar. 

Bakgrund: Detta har hänt i fallet Macchiarini

Hösten 2010 anställdes kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor vid Karolinska institutet (KI) och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset (KS). Året därpå utförde han världens första transplantation av en syntetisk luftstrupe preparerad med benmärgsceller.

Den banbrytande operationen fick stor uppmärksamhet. 2011 till 2012 opererades ytterligare två patienter med syntetisk luftstrupe på KS. Samtliga patienter avled senare. Den första 2,5 år efter operationen, den andre efter fyra månader. Den tredje drabbades av mycket svåra komplikationer som krävde kontinuerlig sjukhusvård fram till hennes död i mars 2017.

När det stod klart hur transplantationerna gått stoppades Macchiarini i april 2013 från att operera mer, i november samma år avslutades han anställning hos KS. Han var fortsatt anställd hos KI till 2016.

Under 2014 kom flera anmälningar mot kirurgen in till KI, bland annat från fyra läkare, "visselblåsarna", om oredlighet i forskning. En extern utredare visade att anklagelserna stämde men KI valde trots detta att fria Macchiarini.

April 2015 polisanmäldes KS av Läkemedelsverket för brott mot läkemedelslagen. Den 1 juni samma år polisanmälde IVO sjukhuset för brott mot etikprövningslagen. Några dagar senare inledde åklagare en förundersökning.

I januari 2016 publicerade SVT dokumentärserien "Experimenten" där Macchiarinis forskning ifrågasattes. Flera på nyckelposter inom KI lämnade sina uppdrag till följd av det som framkom.

I juni 2016 delgavs Macchiarini misstanke om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Året därpå lades utredningen ned då åklagarna bedömde att det inte gick att visa att en annan behandlingsmetod hade varit bättre för patienterna.

2017 konstaterade Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) efter en granskning av sex vetenskapliga artiklar, bland annat den om första transplantationen med plaststrupe, att Macchiarinis forskning byggts på fusk. Enligt CEPN hade det getts "vilseledande och förskönande information om patienters faktiska tillstånd" samtidigt som andra betydelsefulla uppgifter undanhållits.

2018 fällde KI sju forskare, däribland Macchiarini, för oredlighet i forskning, baserat på CEPN:s prövning. Samma år beslutade åklagare att återuppta förundersökningen om operationerna, efter en granskning av det tidigare nedläggningsbeslutet.

I september 2020 åtalades Paolo Macchiarini för tre fall av grov misshandel. Den 27 april 2022 inleds huvudförhandlingen mot honom vid Solna tingsrätt. Macchiarini nekar till brott.

Källa: Kjell Asplunds utredning, Macchiariniaffären. "Sanningar och lögner på Karolinska" av Bosse Lindquist, Karolinska institutet.


/TT

Relaterat