Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheter

Ny Sifo-undersökning: Så svarar svenskarna om Nato-medlemskap

Så har det svängt i brännheta frågan • Försvarsministern kommenterar

Uppdaterad: Publicerad:

Svenskarna blir mer och mer Nato-vänliga, det visar en ny Sifo-undersökning som TV4 Nyheterna har beställt.

35 procent av de tillfrågade i undersökningen svarar ja på frågan om Sverige ska gå med i Nato, medan 33 procent svarar nej och 31 procent är tveksamma.

De nya siffrorna kan ställas mot en telefonundersökning genomförd av Sifo under 2018, då 48 procent av svenskarna var negativt inställda till att gå med i försvarsalliansen.

I undersökningen framkommer det även att allt fler tycker att Sverige bör hålla öppet för att gå med i Nato om det säkerhetspolitiska läget försämras. Två tredjedelar av de svarande instämmer i det påståendet medan 14 procent svarar nej.

Allt intensivare samarbete

Frågan om ett medlemskap har aktualiserats allt mer efter Rysslands uttalanden om Natos expansion och Sveriges allt intensivare samarbete med den militära alliansen.

Under 2021 har Sverige deltagit i flera övningar tillsammans med Nato, men till skillnad från till exempel Finland har Sverige inte en uttalad Nato-option.

Nato-optionen innebär att Finland håller dörren öppen för att kunna ansöka om medlemskap i militäralliansen Nato, om Finland anser att det säkerhetspolitiska läget kräver det.

Sverige har inte en uttalad Nato-option, men en majoritet av den svenska riksdagen är för en sådan möjlighet.

I spelaren ovan: Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Ulf Kristersson (M) kommenterar.

Relaterat