Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Idag 23:00

Flera döda i trafikolycka i Tyskland

Minst sju personer har omkommit i en svår trafikolycka i det tyska förbundslandet Thüringen på lördagseftermiddagen, meddelar polis.

Ytterligare flera personer har skadats allvarligt i olyckan som inträffade mellan städerna Schönstedt och Bad Langensalza, rapporterar mediebolaget MDR.

Det är oklart vad som orsakade en kollision mellan tre bilar som totalförstördes. En omfattande brand skapade ett giftigt rökmoln, och trafiken spärrades helt av på landsvägen.Läs mer

Idag 22:04

Stora demonstrationer i Israel

Tiotusentals israeler samlades under lördagskvällen för att hålla liv i protesterna mot högerregeringens juridiska reformer – som anses hota högsta domstolens oberoende och därmed landets demokrati.

– Det kommer sluta med att vi vinner, för det här är inte något vi kan leva med. Vi kan inte leva i en stat som inte är demokratisk, så vi är redo att slåss till slutet. Vi är beredda att betala det högsta priser för att vinna det här, säger en av demonstranterna till AP.

Foto: (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Den israeliske premiärministern, Benjamin Netanyahu, meddelade i måndags att lagförslaget “pausas“. Demonstranterna vill dock hålla fortsatt press på landets ledning, tills planerna på att ge regering och riksdag makt över högsta domstolen stoppas.

Läs mer

Idag 20:45

Betydande lavinfara i fjällen

Risken för laviner är betydande i den nordligaste delen av fjällkedjan, i Abisko-Riksgränsenområdet och kring Kebnekaise.

Betydande lavinfara motsvarar 3 på en femgradig skala.

"Även om situationen inte på långa vägar är lika allvarlig som i Nordnorge så har vi ett farligt snötäcke även i en del områden som ligger nära den norska gränsen, exempelvis Kirunafjällen", säger Mattias Tarestad vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst i ett
pressmeddelande.

Läs mer
Senaste dygnet

Ny Sifo-undersökning: Så svarar svenskarna om Nato-medlemskap

Så har det svängt i brännheta frågan • Försvarsministern kommenterar

Svenskarna blir mer och mer Nato-vänliga, det visar en ny Sifo-undersökning som TV4 Nyheterna har beställt.

35 procent av de tillfrågade i undersökningen svarar ja på frågan om Sverige ska gå med i Nato, medan 33 procent svarar nej och 31 procent är tveksamma.

De nya siffrorna kan ställas mot en telefonundersökning genomförd av Sifo under 2018, då 48 procent av svenskarna var negativt inställda till att gå med i försvarsalliansen.

I undersökningen framkommer det även att allt fler tycker att Sverige bör hålla öppet för att gå med i Nato om det säkerhetspolitiska läget försämras. Två tredjedelar av de svarande instämmer i det påståendet medan 14 procent svarar nej.

Allt intensivare samarbete

Frågan om ett medlemskap har aktualiserats allt mer efter Rysslands uttalanden om Natos expansion och Sveriges allt intensivare samarbete med den militära alliansen.

Under 2021 har Sverige deltagit i flera övningar tillsammans med Nato, men till skillnad från till exempel Finland har Sverige inte en uttalad Nato-option.

Nato-optionen innebär att Finland håller dörren öppen för att kunna ansöka om medlemskap i militäralliansen Nato, om Finland anser att det säkerhetspolitiska läget kräver det.

Sverige har inte en uttalad Nato-option, men en majoritet av den svenska riksdagen är för en sådan möjlighet.

I spelaren ovan: Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Ulf Kristersson (M) kommenterar.

Kristofferson: Politisk majoritet för att Sverige ska vara öppna för Nato

Kristofferson: Politisk majoritet för att Sverige ska vara öppna för Nato

Het debatt mellan S och KD om svenskt Nato-medlemskap

Het debatt mellan S och KD om svenskt Nato-medlemskap