Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

ANALYS: Väljarnas frustration över gängmorden gynnar S

Per Hermanrud: Därför är Magdalena Andersson vinnaren i senaste TV4 Väljaropinion

Uppdaterad: Publicerad:

Cyniska rekord i antalet sprängningar och allt yngre gärningsmän och brottsoffer har präglat den senaste tidens mediala uppmärksamhet.
”Ett våld som når nya nivåer. Där unga tonåringar mördar och mördas. Den utlovade rivstarten har inte blivit av”, har Magdalena Andersson upprepat ett flertal gånger den senaste tiden. Hon vill väcka väljarnas frustration över att Tidöpartierna inte lyckas stoppa gängen. Hon ser ut att ha lyckats med sin strategi. Socialdemokraterna slår nytt rekord i senaste TV4 Väljaropinion.

Sverige sticker ut i när det kommer till gängkriminaliteten. Värst i Europa på flera punkter.  Sprängningar och skjutvapenvåld. Tidöpartierna vann valet bland annat eftersom de fick väljarnas förtroende i att stoppa gängen. Enligt Tidöpartierna var gängvåldet till stora delar orsakade av Socialdemokratisk politik. Nu skulle paradigmskiftet ske, och Tidöavtalet skulle bli ankaret i den oheliga konstellationen.

När det nu gått ett år sedan valet och det inte syns några resultat av Tidöavtalet i skottstatistiken börjar många väljare sannolikt bli frustrerade.  Frågan är när väljarnas tålamod tar slut. Sedan valet har stödet för Socialdemokraterna gått stadigt framåt och i den senaste TV4 väljaropinion slår Socialdemokraterna rekord. Enligt forskarna från Göteborgs universitet som sammanvägt större mätningar som publicerats på senare tid skulle 37,4 procent rösta på Magdalena Anderssons parti. Socialdemokraterna har gått upp med 7,1 procentenheter sedan valet.

Det är flera olika faktorer som gjort att stödet för Socialdemokraterna gått upp sedan valet. De har fått tillbaka stödröster från Miljöpartiet och de har troligen tagit ett stort antal väljare från Centerpartiet som bytt partiledare. Men Socialdemokraterna har också tagit väljare från Lag Kristersson.

Ödesfråga för Kristersson

Frågan om att stoppa gängen kan vara det som avgör nästa val. Det är en fråga som växer för varje skjutning som görs. Justitieminister Gunnar Strömmer har vid upprepade tillfällen försökt förklara att det kommer ta tid innan skjutningarna upphör. "Det kommer bli värre innan det blir bättre" har han sagt. Men han har varit noga med att inte ange en exakt tidpunkt. Anledningen är naturligtvis att han inte vet – ingen vet. De flesta politiker och experter är överens om att det är svårt att bryta mordtreden och att det kommer ta tid. Sannolikt många år. Men väljarnas tålamod sträcker sig inte hur långt som helst. De kräver resultat – att gängen slutar mörda och hamnar bakom lås och bom. Problemet är att statsapparatens kvarnar mal långsamt. Även om regeringen försöker snabba på byråkratin  genom olika speciallösningar i regeringskansliet så tar nya lagar tid att skapa. En förhastad lagstiftning riskerar skapa stora problem och en rättsstat måste utreda alla nya lagar.

Hela Tidöavtalet hinner inte genomföras

Tidöpartierna har sjösatt en lång rad olika utredningar under sitt första år. Utredningar är första steget till en ny lag men det tar ofta år innan de sedan träder i kraft. Flera stora reformer kommer dessutom att kräva grundlagsändringar vilket kräver ett riksdagsval innan de kan genomföras. Det innebär att en betydande andel av Tidöavtalet inte kommer bli verklighet före år 2026.

Att stoppa gängen riskerar alltså bli en ödesfråga för Tidöpartierna inför nästa val. Problemet för dem är att sannolikheten är stor för att skjutningarna och gängmorden kommer fortsätta i oförminskad styrka även till valet 2026. Dessutom kommer flera lagändringar i Tidöavtalet inte ens träda ikraft innan det är dags för nästa val. Det kommer med stor sannolikhet vara en stor valfråga även då. Frågan är hur frustrerade väljarna är vid det laget. Tidöpartierna hoppas naturligtvis kunna lägga ansvaret på de rödgröna som de menar orsakat den havererade migrationspolitiken och alla skjutningar och inte gjort tillräckligt för att lösa det under sina åtta år vid makten.

Men problemet är att det då blir Lag Kristersson som har förklaringsbördan. De har då haft fyra år på sig.  Om inte mordstatistiken går ner riskerar Ulf Kristersson och de andra ledarna för Tidöpartierna hamna i en rävsax. De måste övertyga väljarna om att deras politik är den bästa - utan att kunna visa på konkreta resultat.   Om Tidöpartierna misslyckas kan valet 2026 bli en promenadseger för Magdalena Andersson.