Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

ANALYS: Finns en oro att Erdogans kritiker kommer att straffas

Terese Cristiansson efter Erdogans vinst: "Han har ett splittrat land att regera över"

Uppdaterad: Publicerad:

ISTANBUL. Fem år till vid makten.
Fem år till att driva Turkiet så att det tjänar president Erdogan.
En oändlighet för dem som tycker olika.

När vi lämnar president Recep Tayyip Erdogans valvaka i Istanbul med ringande öron och hesa röster efter det extrema jubelljudläget, möter vi den andra sidan: de som kände att Turkiet tog slut efter söndagens val.

–Alla är åsnor här, se på dem! Vilka åsnor. Ni har tur som kan lämna det här helvetet innan allt bryter ut, sade taxichauffören upprört.

För även om över hälften av Turkiets väljare valde Erdogan till president ytterligare en mandatperiod, är den andra halvan djupt besvikna och oroliga inför framtiden.

Erdogan har de senaste åren drivit en alltmer auktoritär och religiös linje, där olikheter har fått allt mindre utrymme. Kvinnors rättigheter har inskränkts, hbqt-grupper har berövats möjligheter att samlas, journalister har gripits och den sekulära livsstil som Turkiet en gång höll högt har smutskastats.

Kan det bli sämre än dåligt?

Det finns en utbredd oro att kommande fem år kommer bli ännu svårare för de som tycker annorlunda. Att de som nu öppet kritiserat Erdoğan inför valet, inte minst kurder, kommer att straffas. Men varför skulle det bli värre? Kan det bli sämre än dåligt? Kan det kanske fortsätta som förut? Hårt, men hanterbart, som en bisexuell kvinna uttryckte det i natt.
Svaret är att oppositionen är orolig för Erdoğans kompisar i parlamentet. Dels ultranationalistiska partiet MHP, men också det islamistiska partiet Hüda Par som nu fått stolar att bestämma ifrån. Att Erdoğan i sitt segertal hånade oppositionen för att de stöttar hbtq-frågor, ses som en stark flirt med just Hüda Par och deras anhängare.
Men kommer det bestå?

Därför fick Erdogan majoritet:  ”Den turkiska nationalismen väcks till liv” 29 maj, 2023
Därför fick Erdogan majoritet: ”Den turkiska nationalismen väcks till liv”

Det svänger lika snabbt som det smäller

Erdoğan har trots allt ett splittrat land att regera över kommande fem år. Nästa år väntar lokala val och då gäller det han får kontroll över en majoritet av landets provinser för att kunna fortsätta sprida sin Erdoganism. Måste han göra en U-sväng för att få kontroll, kommer han göra det såväl nationellt som internationellt. Erdoğan uttrycker sig alltid oerhört bombastiskt men det svänger lika snabbt som det smäller. Därför kommer det bli oerhört intressant att följa hur han sätter samman sin regering kommande dagar och veckor. Då kan vi kanske kunna avgöra hur han vill eller kan styra landet kommande fem år.
Så länge lider Turkiet av en valbaksmälla.

När jag i morse frågade en väns mamma, som är en stark anhängare av landsfadern Kemal Ataturk, vad hon tror om framtiden svarade hon:
-Jag har ont i huvudet och kan inte prata på ett tag.
Halva Turkiet delar den känslan.

Relaterat
Lycka och oro när Erdogan vann: ”Ett otroligt splittrat land”

Lycka och oro när Erdogan vann: ”Ett otroligt splittrat land”

Expert: Erdogan lär fortsätta stärka sin makt

Expert: Erdogan lär fortsätta stärka sin makt